آغاز بکار صنعت بیمه در ایران
- پنجشنبه, ۱۱ خرداد ۱۳۹۶، ۱۱:۳۲ ق.ظ
فعا
لیت بیمه در ایران به شکل حرفه ای در سال ۹۶۲۱ هجری شمسی و پس از مزاکراتی که بین دولت ایران و سفارت روس به عمل آمد و متعاقب آن امتیاز انحصاری در زمینه بیمه و حمل و نقل به مدت ۵۷ سال به یک تبعه روس واگذار شد، آغاز شد. این شخص ظرف مهلت مقرر ( سه سال ) که برای آغاز فعالیت داشت، نتوانست شرکت بیمه مورد نظر را تاسیس کند و امتیاز از او سلب شد. پس از آن در سال ۹۸۲۱ هجری شمسی دو شرکت روسی به تاسیس نمایندگی بیمه در ایران مبادرت ورزیدند.
آغاز فعالیت جدی در زمینه بیمه را می توان سال ۰۱۳۱ دانست، زیرا در این سال قانون و نظام نامه ثبت شرکت ها در ایران به تصویب رسید. متعاقب آن بسیاری از شرکت های بیمه خارجی نظیر اینگستراخ، آلیانس، ایگل استار، یورکشایر، ویکتوریا، ناسیونال سویس، فنیکس، اتحاد الوطنی و ... به تاسیس شعبه یا نمایندگی در ایران پراختند.
گسترش فعالیت شرکت های بیمه ی خارجی، دولت ایران را متوجه ضرورت تاسیس یک شرکت بیمه ایرانی کرد و دولت در ۶۱ شهریور ۴۱۳۱ شرکت سهامی بیمه ایران را با سرمایه ۰۲ میلیون ریال تاسیس کرد. فعالیت رسمی این شرکت از آبان ماه همان سال آغاز شد.
تاسیس اولین شرکت بیمه ای ایرانی، تحول بزرگی در تاریخ فعالیت بیمه ای کشور بود، زیرا پس از این
تاریخ بود که دولت با در اختیار داشتن تشکیلات اجرایی مناسب توانست به کنترل بازار و نظارت بر فعالیت های بیمه موسسات بیمه خارجی بپردازد. دو سال بعد از آن یعنی در سال ۶۱۳۱، ((قانون بیمه)) مشتمل بر ۶۳ ماده به تصویب مجلس شورای ملی رسید. پس از آن مقررات دیگری نیز در جهت کنترل و نظارت بر فعالیت های موسسات بیمه از طریق الزام آن ها به واگذاری ۲۵ درصد از بیمه نامه های صادر شده به صورت اتکایی اجباری به شرکت سهامی بیمه ایران وضع شد. الزام به بیمه کردن کالاهای وارداتی و صادراتی موجود در ایران نزد یکی از موسسات بیمه که در ایران به ثبت رسیده اند از جمله این مقررات بود. در راستای حمایت دولت از بیمه های داخلی، شرکت های خارجی به تدریج اقدام به توقف فعالیت های خود را آغاز کردند. به طوری که در سال ۸۱۳۱ شرکت سهامی بیمه ایران بیش از ۵۷ درصد بازار بیمه را در اختیار داشت. امروزه این رقم چیزی حدود ۰۶ درصد می باشد.
اکنون شرکت های بیمه ای متعددی وجود دارند که به ارائه خدمات می پردازند. هر شرکت بیمه دارای شعبات و نمایندگی هایی است که به طرق مختلف با توجه به حجم فعالیت شرکت به فعایت می پردازند. هم چنین شرکت های کارگزاری نیز وجود دارند که به صورت بازاریابی و با دریافت کارمزد از تمامی بیمه ها فعالیت می کنند و منحصر به شرکت خاصی نمی باشند.
شرکت های بیمه در ایران به سه گروه تقسیم می شوند:
الف) بیمه های دولتی شامل: بیمه های ایران، آسیا، البرز و دنا...
ب) بیمه های خصوصی شامل: بیمه های معلم، پارسیان،
کارآفرین، سینا، سامان، رازی، توسعه، دی، نوین، ملت،
پاسارگاد و میهن ...
پ) بیمه های مناطق آزاد شامل: بیمه های اتکایی امین، حافظ، امید و ایران امید ...
و صد البته این لیست حتما رو به افزایش است.