افزایش قیمت نان با دستور رئیسجمهور متوقف شد.
- دوشنبه, ۶ آذر ۱۳۹۶، ۰۲:۲۱ ق.ظ
به گزارش مشرق، در پی افشاگری مدیرکل تعزیرات حکومتی مبنی بر کاهش وزن چانه نان در مصوبه جدید و اعتراض مصرفکنندگان، به دستور رئیسجمهور افزایش قیمت نان متوقف شد تابار دیگر بیتدبیری در ستاد تنظیم بازار به همگان ثابت شود و دولت از تصمیمش عقبنشینی کند.
بینظمی در بازار نان و کالاهای اساسی در دولت تدبیروامید به اوج خود رسیده و بیش از یک هفته است که رئیس اتاق اصناف از گرانی ۱۵درصدی قیمت نان خبر داده و تأکید کرده است افزایش قیمتها در کارگروه تنظیم بازار و سازمان حمایت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان، پس از ساعتها کار کارشناسی تعیین شده است. در این مدت از رئیس اتحادیه نانوایان گرفته تا انجمن حمایت از مصرفکنندگان، مسئولان وزارت جهاد کشاورزی و اتاق اصناف و... از مدافعان و مخالفان این طرح بودند. مخالفان با طرح این پرسش که افزایش قیمت بدون تغییر کیفیت نان اجحاف در حق مصرفکنندگان است، به دنبال لغو این مصوبه بودند.
اما همچنان وزیر صنعتوتجارت و به دنبال آن رئیس اتحادیه نانوایان و فعالان بخش خصوصی از زیان نانوایان در سه سال گذشته سخن میگفتند و بر آغاز طرح از روز شنبه تأکید داشتند تا اینکه مدیرکل تعزیرات حکومتی از افزایش ۳۲درصدی قیمت نان پرده برداشت و در گفتوگو با رسانهها از کلاهی که بر سر مصرفکننده میرود، خبر داد. محمد محمدی گفت: آنچه به مردم اطلاعرسانی میشود با آنچه در واقعیت اتفاق میافتد، متفاوت است و ما انتظار داریم مسئولان به مردم اطلاعات غیرواقعی ندهند.
وی افزود: آنچه در تهران رخ داده این است که علاوه بر افزایش ۱۵درصدی قیمت نان وزنچانه یا خمیر نان را هم نسبت به سال ۱۳۹۳ کاهش دادهاند و با بررسی دقیق به این نتیجه میرسیم که با کاهش وزن چانه و افزایش ۱۵درصدی قیمت به طور میانگین، قیمت نان حدود ۳۲درصد افزایش یافته است. مصوبه افزایش قیمت نان بر افزایش اختیاری قیمت آن دلالت دارد، نه اینکه وزن نان هم کمتر شود. عضو هیئت مدیره انجمن حمایت از حقوق مصرفکنندگان تأکید کرد: حتی وزنهایی که در سال ۱۳۹۳ مصوب شده، از استاندارد هم کمتر است. برای نمونه وزن خمیر نان سنگک در گذشته ۷۵۰ تا ۸۰۰ گرم بود و در مصوبه سال ۱۳۹۳ هم ۶۶۷ گرم تعیین شد اما در مصوبه اخیر آن را ۵۶۰ گرم تصویب کردند. وی میافزاید: این در واقع نان سنگک نیست، اکنون مردم از برخی نانواییها نان بزرگ طلب میکنند، در واقع قبلاً نان با این اندازه عرضه میشده است...
عقبنشینی موقتی از تصمیمات خلقالساعه
در پی این افشاگری، از ابتدای روز شنبه نرخهای جدید نان منتشر شد، به طوری که به عنوان مثال، نان لواش ۲۴۱ تومان و ۵ ریال، بربری ۷۴۷تومان و ۵ ریال و... تعیین شده بود و نانوایان تا ساعت ۳ بعد ازظهر قیمتهایشان را گران کردند تا اینکه ساعت ۲ بعدازظهر رئیس اتاق اصناف در گفتوگو با واحد مرکزی خبر، افزایش قیمت نان را منتفی دانست و گفت: کاهش وزن چانههای نان در مصوبه جدید و بروز اختلافنظر در این خصوص، یکی از دلایل توقف مصوبه گرانی نان تا اطلاع ثانوی میباشد.
علی فاضلی با اشاره به اینکه افزایش قیمت نان فعلاً و تا تشکیل کارگروه بعدی تنظیم بازار متوقف شده است، افزود: دو طرف یعنی تولیدکنندگان و مصرفکنندگان نان از این افزایش قیمت ناراضی بودهاند، به همین منظور این مصوبه فعلاً متوقف شده تا مورد بررسی مجدد قرار گیرد. رئیس اتاق اصناف ادامه داد: وزیر صنعت، معدنوتجارت دستور داده افزایش قیمت نان ابلاغ نشود تا در جلسه ستاد تنظیم بازار مجدداً به بحث گذاشته شود.
وی تصریح کرد: توقف افزایش قیمت نان تنها مربوط به تهران نیست و در کل کشور این افزایش قیمت متوقف شده است و نانوایان باید نان را به قیمت قبلی به فروش برسانند. وی در پاسخ به این سؤال که آیا موضوع کاهش وزن چانههای نان در جلسه بعدی ستاد تنظیم بازار مورد توجه قرار میگیرد یا خیر، اظهار کرد: یکی از بحثهایی که عامل توقف افزایش قیمت نان شد، همین کاهش وزن نان بود و باید مشخص شود، آیا وزن چانهای که در سال ۹۳ تصویب شده است باید در فرآیند تولید نان اجرا شود یا وزن چانههای جدید که به تازگی اعلام شده است باید ملاک عمل قرار گیرد.
احتمال پرداخت یارانه به نانوایان
با توقف افزایش قیمت نان در روز گذشته و اظهارات فاضلی مبنی بر اینکه نان در کشور قیمتهای متفاوتی دارد و باید یکسان شود، زمزمه جمعآوری نانوایان دولتی به راه افتاد. برخی از فعالان بازار معتقد بودند، دولت میخواهد قیمتها را یکسان کرده و یارانه آرد دولتی را حذف و قیمت نان را آزادسازی کند اما رئیس بازرسی اتاق اصناف تهران با اشاره به توقف افزایش قیمت نان در سراسر کشور گفت: موضوع افزایش قیمت و وزن چانه نان دوباره در شورای آرد و نان بررسی میشود تا در صورت عدمافزایش قیمت نان به نانوایان یارانه آرد پرداخت شود.
حسین درودیان در گفتوگو با فارس، در مورد دلایل توقف افزایش قیمت نان گفت: توقف افزایش قیمت نان در سراسر کشور به دستور رئیسجمهور برای بررسی مجدد قیمت نان و کاهش وزن چانه نان سنتی اتفاق افتاد. رئیس بازرسی اتاق اصناف تهران افزود: در نرخنامه جدید اتحادیه نانوایان تهران، وزن چانه نان کاهش یافته که با دستور رئیسجمهور به وزیر صنعت مقرر شده هم قیمت و هم وزن چانه نان مجدد مورد بررسی قرار گیرد. به دنبال این اتفاق به اتحادیههای سراسر کشور ابلاغ شد تا افزایش قیمت نان در نانواییها اعمال نشود.
درودیان اظهار داشت: قرار است بررسی مجدد قیمت نان و وزن چانه نان را شورای آرد و نان انجام دهد و حتی پیشنهاداتی داده شده مبنی بر اینکه در صورت عدمافزایش قیمت نان، یارانه آرد به نانواییهای سراسر کشور داده شود. رئیس بازرسی اتاق اصناف تهران بیان داشت: ممکن است در جلسه بعدی ستاد تنظیم بازار موضوع پرداخت یارانه آرد به نانواییها مورد تأیید قرار گیرد و به این ترتیب از افزایش قیمت نان جلوگیری شود.
این بینظمی در مهمترین کالای مصرفی خانوار در حالی اتفاق افتاده که شریعتمداری مدعی ساماندهی بازار آرد و نان در سالهای اخیر است و معتقد است در گذشته این صنعت و بازار آن رها شده بود و اکنون زمان خروج دولت از قیمتگذاریها و دخالت در این صنعت است، باید اختیارات قیمتگذاری به فرمانداران و اصناف واگذار شود. شاید از نظر مسئولان با لغو افزایش قیمت نان پس از ۱۰روز اتفاق خاصی نیفتاده اما فشار روانی که در این مدت بر اقشار آسیبپذیر جامعه، به دلیل بینظمی در دولت وارد آمده، قابل جبران نیست.
اکنون با دستور رئیسجمهور گرانی قیمت نان منتفی شده است. ضروری است مسئولان مربوطه در وزارت جهاد، صنعت و از همه مهمتر ستاد تنظیم بازار تدابیری را برای افزایش کیفیت نان و توقف کمفروشی در نانوایان بیندیشند تا بیش از این حقوق مصرفکنندگان کشوری که در تولید گندم به خودکفایی رسیده و صادرکننده این کالای استراتژیک است، تضییع نشود.