به اعتقاد یک فعال کارگری، همراهی دولت با کارگران برای افزایش دستمزد چند درصد بیشتر از نرخ تورم کارساز نیست و دولت باید برای بالا رفتن قدرت خرید کارگران چاره اساسی بیندیشد.
حمید حاج اسماعیلی ـ در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: در سالهای گذشته علیرغم آنکه تلاش شده تا دستمزد کارگران در شورای عالی کار دوسه درصد بیشتر از نرخ تورم افزایش یابد، ولی متاسفانه این کار قدرت خرید کارگران را افزایش نداده، لذا تغییر خاصی که از آن به عنوان یک رویکرد جدید در فرایند تعیین مزد کارگران یاد کنیم، اتفاق نیفتاده است.
وی ادامه داد: رویه دولتهای یازدهم و دوازدهم بر این بوده است که افزایش مزد کارگران دو سه درصد بیش از نرخ تورم باشد و تا پایان دولت دوازدهم این رویه تکرار خواهد شد. اما آنچه مهم است ما باید دنبال این باشیم که وضعیت معیشتی خانوارهای کارگری نسبت به گذشته رفته رفته شرایط بهتری پیدا کند.
به گفته این فعال کارگری، علیرغم اینکه هر سال در شورای عالی کار دستمزد کارگران نسبت به نرخ تورم افزایش داده میشود، ولی فقیرتر شدن کارگران را شاهد هستیم که نشان میدهد کارگران در کشور مزد واقعیشان را دریافت نمیکنند و شرایط اقتصادی با ثباتی برای تامین معیشت آنها نیست.
حاج اسماعیلی در عین حال پیشبینی کرد دستمزد سال آینده کارگران بین ۱۲ تا ۱۵ درصد افزایش یابد و افزود: با توجه به شرایطی که در سالهای گذشته وجود داشته افزایش مزد کارگران با این درصدها قابل پیشبینی است، ولی ما باید به دنبال تغییرات دیگری در شرایط اقتصادی باشیم تا وضع معیشت کارگران به طور جدی تقویت شود.
او تاکید کرد: نباید در شورای عالی کار تنها دنبال این مساله باشیم که دستمزد را چند درصد نسبت به تورم افزایش بدهیم، بلکه هدف ما باید رفع معضلات ساختاری و ریشهای در بازار کار باشد تا وضعیت کارگران بهبود یابد.
به گفته این کارشناس حوزه کار، اگر نیروی بیکار بسیار در کشور نداشتیم شاید قدرت چانهزنی ما با کارفرماها و دولت بالا میرفت، ولی متاسفانه نتوانستیم دولت را وادار کنیم که نقش حاکمیتی و نقشی را که قانون اساسی بر دوشش گذاشته در حمایت از نیروی کار بپذیرد و شورای عالی کار تنها برای افزایش چند درصد دستمزد با کارگران همراهی میکند که این امر کافی نیست.
مدیرعامل بانک کشاورزی اعلام کرد که احتمالا در سال جاری تا حدود ٣٥٠ میلیون دلار از محل منابع ارزی صندوق توسعه ملی به طرح های مربوطه پرداخت خواهد کرد.
به گزارش ایسنا، امروز(شنبه) اولین نشست خبری خدارحمی - مدیرعامل جدید بانک کشاورزی برگزار شد. وی اخیر با رفتن شهیدزاده مدیرعامل پیشین این بانک جایگزین وی شده بود.
وی در این نشست به مروری بر عملکرد بانک کشاورزی پرداخت. خدارحمی تاکید کرد که هدفگذاری اصلی این بانک تجهیز منابع است.
خدارحمی همچنین به عاملیت بانک کشاورزی در صندوق توسعه ملی اشاره کرد و در این باره گفت که امیدوارند تا پایان سال جاری تا ٣٥٠ میلیون دلار از محل منابع ارزی صندوق توسعه ملی به طرح های پذیرفته شده تسهیلات پرداخت شود.
برقراری ٩٣ رابطه کارگزاری
مدیرعامل بانک کشاورزی در ادامه به عملکرد این بانک در حوزه بین الملل بعد از برجام اشاره کرد و توضیح داد: قبل از توافقات هسته ای و اجرایی شدن برجام که فشار تحریم ها بر بانکهای ایرانی قابل توجه بود روابط کارگزاری ما به ١٠ مورد کاهش یافته بود، ولی بعد از لغو تحریم ها مذاکراتی انجام شد اکنون به ٩٣ رابطه کارگزاری افزایش یافته است. وی این راهم گفت که با ١٩٠ بانک در ٦٠ کشور مذاکره داشتهاند.
۱۴۰۰ میلیارد تومان از سود بدهکاران بانکی بخشیده شد
اما در قانون بودجه ۱۳۹۵ دولت طرحی را ارائه کرده بود که بتواند با استفاده از منبعی حدود ۴۵ هزار میلیارد تومان از محل مازاد حاصل از ارزیابی خالص داراییهای خارجی بانک مرکزی در سه بخش مهم یعنی افزایش سرمایه بانکها، تسویه بدهی دولت به بانکها و همچنین بخشودگی سود تسهیلات بدهکاران بانکی تا ۱۰۰ میلیون تومان اقدام کند که از این رقم حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان برای بخشودگی سود در نظر گرفته شد و از پایان سال ۱۳۹۵ به مرحله اجرا درآمد و برخی از بانکها که دارای تسهیلات تکلیفی بودند، مشمول این قانون شدند.
بانک کشاورزی با توجه به تسهیلاتی که عمدتا برای کشاورزان پرداخت کرده و دارای معوقاتی از این بخش است، یکی از بانکهای اصلی مشمول قانون بخشودگی سود بدهکاران بانکی زیر ۱۰۰ میلیون شد.
تازهترین عملکردی که خدارحمی مدیرعامل بانک کشاورزی در نتیجه این قانون اعلام کرده است، نشان میدهد که حدود ۱۴۰۰ میلیارد تومان از سود بدهکاران بخشیده شده که البته طبق قانون قرار بود بدهکاران اصل تسهیلات را یکجا پرداخت کرده و بانکها هم جرایم دیرکرد را ببخشند.
بنا بر توضیحات خدارحمی با توجه به اولویتبندی که برای تسویه تسهیلات معوق بدهکاران انجام شد، تاکنون حدود ۱۲۵ هزار پرونده در بانک کشاورزی تعیین تکلیف شده است که بر این اساس حدود ۲۲۰۰ میلیارد تومان از معوقات خود را وصول کردهاند. این مبلغ سود حدود ۱۴۰۰ میلیاردی را در بر میگرفته که با توجه به قانون بودجه دولت آن را تقبل کرده است.
هفتمین طرح دورهای باشگاه مشتریان بانک آینده بانام «هرآرزویی درآینده برآورده میشه»،ازتاریخ 10 آبان ماه آغازشده وتا تاریخ 22 بهمنماه سال جاری ادامه دارد.
برای برآورده کردن آرزوها، 15 (پانزده) میلیاردریال جایزه به این دوره اختصاص یافته است هفت میلیاردریال از این میزان جوائز،آن شامل یک جایزه بزرگ سه میلیاردریالی ومیلیونهاجایزه ارزنده دیگراست که بامشارکت مشتریان وباپاسخ دادن وانتخاب فهرستی ازجوایزکه ازطریق کانالهای ارتباطی دراختیارشان قرارمیگیرد؛ مشخص خواهدشد.
ضمنا، مبلغ هشت میلیاردریال باقیمانده ارزش جوائز،به صورت اختصاصی باانجام قرعهکشی میان مشتریان هرشعبه،به ایشان اهداخواهدشد.
شایان ذکر است؛ سـازوکارامتیازدهی دراین دوره از برگـزاری باشگاه مشـتریان بانک آینده تغیـیرکرده است؛به طوریکه مشتریان براساس نوع سپرده (باتوجه به مشخصات مندرج درسامانه اینترنتی باشگاه مشتریان) وتعدادتراکنشهای بانکداری الکترونیکی،امتیازکسب کرده تاباکسب حداقل 2500 امتیاز، شانس خودرادربرنده شدن درقرعه کشی جوایزاین طرح،افزایش دهند.
گفتنی است؛ علاوه براین درطول این طرح،پنج برنامه تشویقی باموضوعات مختلف مانند:طرح تشویقی به مناسبت«میلاد پیامبر گرامی(ص)،طرح تشویقی«هوای پاک امتیازه» و«جشنواره یلدا»، باجوایز جداگانه، برگزارشد.
یادآور میشود؛ با توجه به نزدیک شدن به روزهای پایانی این طرح، مشتریان عزیز به منظور کسب امتیاز بیشتر و افزایش شانس برنده شدن در قرعه کشی جوایز استثنایی این دوره، میتوانند، با افتتاح حساب جدید یا افزایش موجودی و تعداد تراکنش های بانکداری الکترونیکی بانک آینده، شانس خود را برای برنده شدن، افزایش دهند.
علاقه مندان؛ برای کسب اطلاعات بیشتربه شعب بانک آینده در سراسر کـشور مراجعه و با مرکز ارتباط بانک به شمـاره 27663200-021 تماس حاصل فرمایند.
همچنین، سامانه اینترنتی باشگاه مشتریان بانک آینده به نشانی:ba.efarda.irدر دسترس مشتریان عزیز، برای کسب هر گونه اطلاعات، درباره این طرح است.
به گزارش اخبار بانک به نقل از خانه ملت، مسعود پزشکیان با اشاره به
برگزاری نشست روز چهارشنبه نمایندگان سران سه قوه برای پیگیری مشکلات
موسسات مالی و اعتباری، اظهار داشت: بحثی که در این جلسه داشتیم این بود که
تا آخر بهمن ها تصمیم هایی که برای سپرده های 100 میلیون تا 200 میلیون
تومانی گرفت شده است، تعیین تکلیف شود.
تشکیل گروهی برای ارتباط با مردم
عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه همه موسسات مالی که به
مشکل برخورده اند تکلیف سپرده گذاران 100 میلیون را پرداخت کنند، ادامه
داد: تا پایان بهمن ماه نباید دغدغه ای در خصوص سپرده های 100 تا 200
میلیون تومان داشته باشیم.
نماینده مردم تبریز، آذرشهر و اسکو در مجلس دهم شورای اسلامی با اشاره به
تصمیم دیگر نمایندگان سران سه قوه بیان داشت: همچنین برای اینکه در جریان
دغدغه ها و صحبت های سپرده گذاران قرار بگیریم، تیمی برای ارتباط و
پاسخگویی به مردم برای موسسات مختلف در محل هایی ایجاد می شود.
برگزاری جلسات با حضور نمایندگان سپرده گذاران و رسانه ها
وی ادامه ادامه : این تیم ها به مشکلات سپرده گذاران گوش می دهند اگر می
توانستند دغدغه ها را حل کنند اگر در توان و اختیار آنها نباشد، موضوع را
به رده بالاتر ارجاع می دهند. همچنین این گروه باید نمایندگان از سپرده
گذاران مختلف را برای ارتباط با نمایندگان سراه سه قوه شناسایی و انتخاب
کنند تا بتوانیم با آنها به صورت مستقیم نیز ارتباط داشته باشیم و جلساتی
با حضور نمایندگان سپرده گذاران برگزار کنیم.عضو کمیسیون بهداشت و درمان
مجلس شورای اسلامی بیان داشت: در جلسات با حضور نمایندگان سپرده گذاران،
رسانه ها نیز حضور خواهند داشت تا هر کسی هر حرفی دارد بزند و مشخص شود
مطلب را چه قوه ای، دولت، مجلس یا قوه قضاییه آن را پیگیری کند.
تشکیل گروه تسویه و شناسایی اموال موسسات مالی
پزشکیان در ادامه گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری خانه ملت، به تصمیم گیری
دیگر این نشست نمایندگان سران سه قوه برای پیگیری موسسات مالی، اظهارداشت:
همچنین مقرر شد برای تسویه یک و دو درصدی سپرده های بالای 200 میلیون تومان
گروه تسویه ای به سرعت شکل بگیرد، این گروه تسویه، علاوه بر گروهی است که
صاحبان موسسات مالی تشکیل داده اند و امورات را کش داده اند، است.
وی توضیح داد: این گروه با حضور نمایندگان، بانک ها، قوه قضاییه و نماینده
سپرده گذاران تشکیل می شود تا اموال موسسات مالی شناسایی شود، توسط قوه
قضایی برگردانده و به قیمت واقعی به فروش برسد، تاکید داریم که نباید اموال
در حراجی فروخته شود.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه باید تا پایان بهمن ماه تکلیف
سپرده های زیر 200 میلیون تومان تعیین شود، اظهار داشت: در گام نخست اصل
سپرده به مردم برگردانده می شود و پس از شناسایی اموال در صورتی که پولی
باقی بماند سود سپرده ها نیز پرداخت می شود اما این کار نیاز به همکاری
سپرده گذاران، قوه قضایی، دولت، مجلس و وزارت اطلاعات دارد.
هجمه های مذبوحانه شبکه های مجازی معاند به نظام بانکی کشور
شبکه های مجازی معاند، نظام بانکی کشور را هدف هجمه های خود قرار داده اند. این شبکه ها هر روز شایعه ای کذب و بی اساس را درباره یکی از بانک های کشور، علی الخصوص بانک های خصوصی منتشر می کنند. هدف آن ها از این شایعه پراکنی ها سلب اعتماد عمومی از بانک هاست که از سنگرهای مهم پاسداری از اقنتصاد کشور و کمک به تحقق اهداف اقتصاد مقاومتی، افزایش تولید داخلی و ایجاد اشتغال محسوب می شود. گردانندگان شبکه های مجازی معاند که در تلاش های خود برای ایجاد آشوب و بی نظمی در کشور ناکام مانده اند با پی بردن به نقش بسیار حساس بازار پولی و بانکی در توسعه اقتصادی کشور و تامین منابع برای کارآفرینان و بنگاه ها ی اقتصادی، انواع دروغ پردازی ها و شایعه پراکنی ها درباره بنیه مالی بانک های ما را در دستور کار خود قرار داده اند.
این در حالی است که به رغم ادامه برخی تحریم های اقتصادی و بانکی علیه کشور ما، امروز بانک های ما با خلق خدمات و محصولات نوین و ابتکاری و بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته بانکداری الکترونیکی، جای پای محکم تری در جامعه و در افکار عمومی پیدا می کنند تا جائی که به رغم همه این سمپاشی ها و شایعه پراکنی ها، برخی از بانک های خصوصی ما در رتبه بندی موسسات پولی و مالی معتبر جهان مثل موسسه بنکر به رتبه های بالای دست یافته و جایگاه خود را در نظام بانکی جهان ارتقا داده اند. تمامی این موفقیت ها حاصل اعتماد تزلزل ناپذیری است که مردم به نظام بانکی و بانک های مجاز کشور دارند. بانک هایی که تحت نظارت بانک مرکزی و در چارچوب قوانین و مقررات رسمی کشور به فعالیت مشغول اند و نقش اساسی در ایجاد ارزش افزوده برای اقتصاد کشور ایفا می کنند. به کلام دیگر امروز بانک های دولتی و خصوصی ما قابل اعتمادترین مامن برای حفظ و حراست از سرمایه های مردم به حساب می آیند و شایعه پراکنی های شبکه های مجازی معاند قادر به ایجاد کمترین تزلزل در اعتماد مردم نسبت به نظام بانکی نیستند.
شاید بتوان مهمترین مشکل انسان امروزی در کشوری با مختصات و مشخصات ایران را انبوهی اطلاعات و ضروریترین مهارت مورد نیازش را، مهارت تشخیص اطلاعات درست از غلط و به عبارتی انتخاب اطلاعات دانست.
در این وضعیت بغرنج، رسانهها - اعم از دیداری، شنیداری، مکتوب و مجازی - هم با تهدیدهای بالقوه مواجهند و هم با فرصتهای طلایی. تهدید بالقوهشان ناظر به از دست دادن سرمایه اجتماعیشان - یعنی خیل مخاطبان - و فرصت طلاییشان به معنی افزایش اعتماد و اقبال اجتماعی - به معنی افزایش مخاطب - است.
در دورۀ «هر انسان، یک رسانه» و در زمانه «رسانه بازی» و «رسانه سازی» برخی ابزارهای رسانهای - به طور مشخص شبکههای اجتماعی - خواسته یا ناخواسته ارکان حیاتی و هویتی کشور را به بازی گرفتهاند و بدون توجه به آثار و تبعات این «خبر بازی» و «خبرسازی» به انتشار مطالبی میپردازند که در هیچ دستگاه عقلی و انسانی، قابل پذیرش نیست.
در تهران، برف سنگینی میبارد، تمام امور تحت تأثیر قرار میگیرند، از جمله پرواز هواپیماها دچار اختلال و تأخیر میشود. مسافران در فرودگاه در بلاتکلیفی آزاردهندهای قرار میگیرند، به طور طبیعی اعتراض میکنند. این اعتراض در داخل سالنهای انتظار بروز مییابد. در آن سالن چند بانک کشور شعبه و دستگاه خودپرداز هم دارند. خبری که تولید و منتشر میشود، ورشکستگی بانکی را اعلام میکند که شعبه و دستگاه خودپردازش در محل اعتراض مسافران بلاتکلیف به تأخیر در پرواز هواپیماست!!
آیا این «خبر بازی» و «خبر سازی» نیست؟ آن بانک که قریب 90 سال است در افزایش اعتماد اجتماعی و سرمایه اجتماعی کوشیده است، قربانی چه چیزی میشود؟! جز بیاخلاقی؟ جز فهم نادرست از یک رویداد؟!
در این وانفسا که آلودگی هوا به ناکارآمدی دولت ربط داده میشود!! و در زمانهای که تسویه حسابهای شخصی در ملأعام و در رسانههای مجازی انجام میشود، وضعیت سرمایه اجتماعی، اعتماد عمومی به دستگاهها و سازمانهای خدماتی و حساس چه میشود؟
آنها که مدام رویاهای غیرانسانی و غیراخلاقی و مغرضانه خود را، در قالب خبر، گزارش و عکس منتشر میکنند و البته با ناشیانهترین روشها، سعی در ناامیدسازی و مأیوس کردن مردم نسبت به شرایط اقتصادی، وضعیت بانکها و بازار پول و سرمایه - به رغم سامان دهی بازار غیر متشکل پولی توسط دولت و بانک مرکزی - دارند، آیا فقط لحظهای به آثار و تبعات اقداماتشان میاندیشند؟
کانالهای تلگرامی در اختیار دشمنان این مرز و بوم و رسانههای مزدبگیر و تابلودار بیگانه که هرلحظه، خبر ورشکستگی و خروج منابع از فلان بانک را در بوق میکنند، تا چه اندازه وجاهت رسانهای و اجتماعی دارند؟
حتماً در دستگاههای عالی نظارتی، امنیتی، نظامی و انتظامی کشور، این امور پایش و رصد میشوند و حتماً اقدامات لازم برای جلوگیری از این مسمومسازی گسترده فضای ذهنی جامعه انجام میشود امّا روی سخن در این مقال، با کسانی است که بدون داشتن مهارت انتخاب اطلاعات و بدون کمترین معرفت رسانهای، اخبار دروغ و ناامیدکننده عوامل صهیونیسم و امپریالیسم جهان را بازنشر میکنند.
در هر جامعهای با هرشرایطی، حتماً اشکالاتی وجود دارد. هر حکومت و هر دولتی، حتماً نارسایی و کاستی و نقص دارد. آیا راه رفع مشکلات، انعکاس نارساییها، بیان کاستیها، انتقاد و آگاهسازی افکار عمومی، دروغسازی و سلب اعتماد اجتماعی به نهادهای اقتصادی و مورد اعتماد مردم است؟
تکلیف با کانالهای تلگرامی مزدور، سایتهای مزدور داخلی و خارجی و شبکههای گسترده آمریکایی - صهیونیستی مشخص است. روی سخن با خیل افراد و رسانههایی است که ناخواسته و از روی جهل به خدمت دشمنان دین و میهن و مردم در آمدهاند. باید از اینان پرسید اَین تَذهبون؟ به کجا میروید؟...
در آستانه ورود به چهل سالگی جمهوری اسلامی ایران، حداقل انتظار از رسانهها و مخاطبان میلیونی، بلوغی به اندازه چهل سال دشمنی دشمنان و مقاومت مردمان این دیار است. در دورهای که «رسانهسازی» و «رسانهبازی» بزرگترین بحران جامعه است و عده ای سخت میکوشند آدرس غلط بدهند و بحران را متوجه دارایی مادی و اجتماعی مردم کنند.
با استناد به چهل سال تجربه، با هم از این بحران نیز عبور خواهیم کرد، به شرطی که مهارت تشخیص و گزینش اطلاعات را بیش از پیش بیاموزیم و به کار بندیم.
علی ربیعی روز چهارشنبه در حاشیه نشست هیأت دولت گفت: 50 هزار نفر برای
دریافت این وام ثبت نام کرده بودند که در مرحله نخست، هشت هزار و 150 نفر
به بخشهای مربوطه معرفی شده اند.
به گفته وزیر تعاون کار و رفاه
اجتماعی، امسال از مبلغ 12 هزار میلیارد تومان پیش بینی شده در این طرح دو
هزار میلیارد تومان پرداخت خواهد شد البته این طرح طبق قواعدی پرداخت می
شود که منجر به اشتغال شود.
وی با اشاره به ارائه آموزش فنی و حرفه ای
به متقاضیان اظهار کرد:گروه مشاوران از زمان ثبت نام تا بازاریابی همراه
متقاضیان خواهند بود.
ربیعی خاطرنشان کرد: این طرح فردا همزمان در پنج استان کشور از گیلان آغاز خواهد شد.
وی همچنین درباره باز شدن جعبه سیاه کشتتی نفتکش سانچی اظهارکرد: جعبه
سیاه این کشتی امروز با حضور نمایندگان سازمان بنادر و دریانوردی، کشتیرانی
، طرف سوئدی سازنده کشتی و طرف پانامایی باز شد.
وزیر تعاون کار و رفاه
اجتماعی افزود: قرار بود جعبه سیاه دو کشتی( سانچی و کریستال) همزمان باز
شود که ما گفتیم ابتدا جعبه سیاه سانچی باز شود.
وی در پاسخ به این
سوال که گفته می شود عملیات جستجو در این کشتی با کندی صورت می گیرد گفت:
با توجه به وجود سم در کشتی نمی توانند داخل بروند رباتها هم فقط عکس می
گیرند که آن هم نمی توانند داخل کابین ها بروند.
ربیعی همچنین در پاسخ
به سوالی درباره شناسایی مقصر در این سانحه اظهار کرد: شکایت در دریا قواعد
خاصی دارد شرکتهای بیمه و حقوقی میزان خسارت را تعییین می کنند. در دریا
این طور نیست که یک طرف صد درصد مقصر باشد بلکه هر دو طرف را با درصدهای
متفاوت مقصر می گیرند.
وزیر تعاون ،کار و رفاه اجتماعی همچنین درباره
عنوان شهید خدمت به ملوانان جان باخته در سانحه کشتی سانچی گفت: آقای شهیدی
مسئله این را پذیرفته اند البته عنوان شهید خدمت هست و مزایا را خود شرکت
پرداخت می کند.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص ادغام صندوق فولاد با
صندوق بازنشستگان کشوری گفت: این طرحی است که در مجلس مطرح است. ادغام
مشکلی را در این زمینه حل نمی کند.
ربیعی افزود: به صندوق فولاد باید
دارایی هایی می دادند که بتواند در محل درامد آن خود را اداره کند متاسفانه
دارایی هایی را به صندوق دادند که عمدتا به این دارایی ها باید منابع مالی
تزریق شود و این مسئله باید اصلاح شود
وزیر تعاون کار و رفاه اجتماعی
خاطرنشان کرد: البته امسال دو هزار و 500 میلیارد تومان از محل مطالبات
صندوق پیش بینی شده است که احتمالا در مجلس هم به این رقم اضافه می شود.
وی با بیان اینکه ما نگرانی زیادی برای سال آینده در فولاد نداریم گفت:سال
آینده سال بی مساله ای خواهیم داشت و تلاش می کنیم سه ماه حقوق با یک ماه
پاداش را پرداخت کنیم و تا این لحظه هم هیچ عقب افتادگی نداریم.
وزیر
تعاون کار و رفاه اجتماعی همچنین در پاسخ به سوالی دیگر درباره اضافه شدن
شش ماه به سن بازنشستگی گفت:ایده های مختلفی در این زمینه وجود دارد این
صندوق وقتی نوشته می شده امید به زندگی کم بوده است در تمام دنیا هم
اصلاحات انجام شده است. هر چند اصلاحات هم سخت است
ربیعی تصریح کرد:
ما بنا نداریم یکباره در ایران این طرح انجام شود و محاسبات مردم به هم
بخورد و عدم آرامش ایجاد شود با این حال ایده های مختلفی وجود دارد.
وزیر
تعاون کار و رفاه اجتماعی همچنین از افزایش منابع سبد حمایت غذایی به 220
میلیارد تومان خبر داد و در خصوص پاداش وعیدی بازنشستگان هم گفت: در این
زمینه تامین منابع به طور کامل صوررت گرفته است و به موقع هم انجام می شود.
ربیعی گفت: الان هم شورای عالی کار تصمیماتی برای دستمزد 96 می گیرد و
چانه زنی ها دارد به سرانجام می رسد. سعی می کنیم امسال به شب عید نکشد.
وی با بیان اینکه استراتژی ما این است که (حقوق) به طور مستمر حتما از
تورم پیشی بگیرد اظهار کرد: با توجه هزار میلیارد تومانی که در نظر گرفته
شده امسال هم تا دو مییون تومان را درصد به درصد اضافه خواهیم کرد تا به
نوعی حقوق های پایین و بازنشستگان جدید بالاتر بیاید.
آنطور که عملکرد بودجه ۱۳۹۵ نشان میدهد، شرکت ملی گاز و همچنین شرکت ملی نفت حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان از منابع ناشی از فروش فرآوردههای نفتی را به حساب خزانه واریز نکردهاند.
به گزارش ایسنا، در بودجه سال ۱۳۹۵ پیشبینی شده بود تا درآمد حاصل از فروش نفت و میعانات گازی حدود ۷۹ هزار میلیارد تومان باشد. به تازگی دیوان محاسبات جزئیات عملکردی در حوزه نفت و فرآورده های آن را که در قالب تفریغ بوده منتشر کرده که قابل بررسی است.
بر اساس این گزارش، مقدار نفت خام تولیدی در سال قبل (۱۳۹۵) حدود یک میلیارد و ۳۷۰ هزار بشکه و میزان میعانات گازی تولیدی معادل ۲۱۵ میلیون بشکه بوده است. از نفت خام تولیدی و موجود ابتدایی دوره ۷۶۵ میلیون بشکه به ارزش ۳۳ میلیارد و ۸۸۰ میلیون دلار صادر و ۶۰۹ میلیون بشکه تحویل پالایشگاهها شده است. همچنین از میعانات گازی تولیدی ۲۰۴ میلیون بشکه به ارزش ۹ میلیارد و ۴۰۰ میلیون دلار صادر و ۷۲ میلیون بشکه تحویل پالایشگاهها و پتروشیمیها شده و یا در بورس انرژی عرضه شده است.
مازاد وجوه حاصل از صادرات طبیعی نسبت به واردات بالغ بر ۶۴۰ میلیون دلار است. میزان تولید، صادرات و فروش داخلی نفت خام و میعانات گازی حاکی از آن است که از پیش بینی تولید یک میلیارد و ۳۷۶ میلیون بشکه نفت خام حدود یک میلیارد و ۴۱۸ میلیون بشکه محقق شده است که به ۱۰۳.۱ درصد میرسد. همچنین از ۲۸۰ میلیون بشکه پیش بینی شده برای میعانات گازی تا ۲۹۴ میلیون محقق شده که ۱۰۵ درصد است. در حوزه صادرات نیز ۷۶۵ میلیون بشکه نفت خام و ۲۰۴ بشکه میعانات گازی به طور کامل صادر شد. در فروش داخلی هم پیشبینی نفت خام ۶۱۱ میلیون بشکه بوده که ۶۰۹ میلیون آن و همچنین از ۷۶ میلیون بشکه میعانات گازی تا ۷۲ میلیون محقق شده است.
بدهیها و عدم واریزهای سال ۹۵
اما جزییات دیگری از فروش نفت و میعانات گازی براساس گزارش تفریغ دیوان محاسبات از این حکایت دارد که ۱۱ هزار و ۴۷۹ میلیارد تومان از منابع حاصل از فروش داخلی گاز طبیعی توسط شرکت ملی گاز تاکنون به حساب خزانه واریز نشده است. همچنین شرکت ملی نفت حدود ۴۴۷۹ میلیارد تومان بابت وجوه واریزی توسط شرکتهای پتروشیمی از محل ارزش خوراک دریافتی را به خزانه واریز نکرده است.
از سویی دیگر شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از مجموع ارزش نقدی خوراک دریافتی از شرکت ملی نفت ایران حدود ۷۲۰۲ میلیارد تومان بدهکار است. همچنین شرکتهای پتروشیمی از مجموع ارزش نقدی خوراک دریافتی از شرکت ملی نفت با احتساب وصولیهای سال ۱۳۹۶ بابت مانده تسویه نشده ارزش خوراک دریافتی حدود ۲۶۶ میلیارد تومان بدهکار است.
شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس اوراق بهادار تهران ۲۹۷ واحد رشد کرد و به رقم ۹۹ هزار و ۵۲۲ واحدی رسید. همچنین شاخص کل هموزن با ۷۴ واحد رشد به رقم ۱۷ هزار و ۵۱۳ واحدی رسید.
شاخص آزاد شناور نیز با ۱۰۲ واحد افزایش، عدد ۱۰۶ هزار و ۸۳۹ را تجربه کرد و شاخص بازار اول و دوم هر یک به ترتیب ۱۰۲ و ۱۲۰۴ واحد افزایش یافتند.
صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری غدیر و پتروشیمی جم سه نمادی بودند که بیش از دیگر نمادها سعی کردند نماگر بازار سرمایه را تقویت کنند، اما در طرف مقابل ملی صنایع مس ایران، بانک مسکن و ایران خودرو بیشترین تاثیر کاهنده را برروی شاخصها داشتند.
امروز در گروه خودرو و ساخت قطعات بیشتر سهمها کاهش در قیمت پایانی را تجربه کرده این افت قیمت عمدتا کمتر از دو درصد بود هرچند که نمادهایی هم بودند که توانستند بیش از چهار درصد با رشد قیمت پایانی مواجه شوند.
سفیر اتریش در ایران گفت:ایران و اتریش تاریخ ۵۰۰ ساله ای در تعامل بایکدیگر دارند و امروز این تعاملات رو به گسترش است.
به گزارش ایسنا، اشتفان شولتز دوشنبه شب در جشنواره غذاهای اتریشی که با حضور دیپلماتهای داخلی و خارجی برگزار شد از علی اصغر مونسان رئیس و رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، محمد حسن طالبیان معاون رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برای همکاری در برگزاری این جشنواره قدردانی کرد.
وی با اشاره به صعودی که به کوه دماوند داشته است؛گفت: از شدت ترس چالش پیش رو زانوهایم میلرزید ولی خوشحال هستم بگویم که 175 سال پیش کوهنوردان اتریشی توانستند دماوند را فتح کنند.
سفیر اتریش خاطرنشان کرد: ما در سال جاری سال 2018 جشنواره غذا را آغاز خواهیم کرد که یک سال طلایی در روابط اتریش و ایران است .
شولتز در ادامه باشاره به فرش دست باف ایرانی که از روی یک اثر هنری اتریشی بافته شده است،افزود: رنگ اصلی این فرش دست بافت طلایی است و از طلا بافته شده است.
وی ادامه داد:این فرش دست باف توسط یک هنرمند ایرانی و از روی اثر گوستاو کلامت نقاشی معروف بافته شده است.
این دیپلمات اتریشی بابیان اینکه روابط دوجانبه تهران و وین مستحکم و بر اساس یک تاریخ ۵۰۰ ساله که بر مبنای ارتباطات دیپلماتیک بنا نهاده شده است افزود: ۱۶۰ سال پیش به روابط دیپلماتیک ما کامل ارتقا یافت.
شولتز ادامه داد: علاوه بر جشنواره غذا ، ما شصد و مین سالگرد انجمن فرهنگی اتریش در تهران را جشن می گیریم که می توان آنرا بزرگترین حضور قدرت نرم اتریش در کل خاورمیانه دانست.
وی با موفقیت آمیز خواندن مذاکرات هسته ای خاطرنشان کرد: ما از ایران درخصوص برجام حمایت می کنیم زیرا برجام را عاملی برای خروجایران از انزوای اقتصادی می دانیم.این سیاست اتریش بوده است و ما نقش خود را برای حفظ و مذاکرات هسته ای به نفع جهان و به نفع مردم ایران ایفا خواهیم کرد.
این دیپلمات اتریش یکی از نقاط قوت اصلی روابط دوجانبه بین ایران و اتریش را روابط گسترده ملت ها دانست و افزود: در۳۰ دهه گذشته سی هزار نفر با ریشه های ایرانی در اتریش زندگی و ۳۸۰ اتریشی هم در ایران زندگی و کار می کنند. این روابط غیر رسمی، در توسعه روابط اجتماعی ،فرهنگی و اقتصادی بین تهران و وین کمک می کند،همچنین ما همکاری های قابل ملاحظه ای در بخش های کسب و کار، تحقیق و دانشگاه، رشته های پزشکی و گردشگری داریم.
سفیر اتریش در ایران با بیان اینکه غذا ها بخشی از فرهنگ هر کشور هستند گفت:توسعه گردشگری غذا باعث رونق دامداری، کشاورزی و اقتصاد می شود.
در ادامه این جشنواره طالبیان گفت: مناسبات تهران و وین به دلیل مواضع منطقه و جهانی دوکشور و نزدیکی دیدگاهها از جایگاه خاصی برخوردار است.
وی ادامه داد:تعاملات و همکاری های فرهنگی ایران و اتریش از ویژگی تعاملات دو کشور است که بر همکاری های آنها هم اثر گذاشته است.
معاون رئیس سازمان میراث فرهنگی گفت:در پسا برجام گام های بلندی در روابط دوکشور برداشته شده و تلاش های سفیر اتریش این تعاملات را بیش از پیش به نمایش گذاشته است. همچنین در جریان سفرهای متقابل سند های امضا شد که انرژی،اقتصادی ، فرهنگی،توریسم و .. از آن ها جمله هستند.
وی با اشاره به افتتاح خط پروازی از اتریش به تهران، اصفهان و شیراز گفت: افزایش پروازهای بین دوکشور هم از جمله تلاش هایی است که انجام شده اند. علاوه براین در حوزه های میراث فرهنگی هم یادداشت همکاری هایی بین دوکشور به امضا رسیده است.
طالبیان، غذا را میراث ناملموس خواند و گفت: در عرصه گردشگری به واسطه معرفی جاذبه ها در فضای مجازی و تغییرخواست گردشگران باعث شده است تا بسیاری از گردشگران به دنبال تجربه غذاهای گوناگون باشند.
وی گفت: تحقیقات و نظرسنجی های جهانی نشان می دهد که پس از غذا و طبیعت،غذا سومین هدف از گردشگری است و این دسته از گردشگران ۵۰ درصد از پول خود را صرف تجربه غذاهای جدیدی می کنند.
توجه به فرهنگ و دانش غذا ظرفیت های فروان محلی،صنایع غذایی،گردشگری و کشاورزی ایجاد می کند.
وی در پایان تاکید کرد: ایران با داشتن تنوع فرهنگی قومی می تواند مقصد خوبی برای گردشگری غذا باشد.
این جشنواره فرصت خوبی برای آشنایی ایرانیان با فرهنگ و غذای اتریش باشد .
در حاشیه این مراسم از فرش طلایی دست بافت ایرانی رونمایی شد و پس از جشنواره غذا های اتریشی با حضور سفیر اتریش و مسئولان میراث فرهنگی کشورمان افتتاح شد.
نایب رییس مجلس مراکش با بیان این که روابط تهران و رباط در سطح دیپلماسی، سیاسی و اقتصادی به حالت طبیعی خود بازگشته است، تصریح کرد: مسائلی که قبل از این در روابط دو کشور پیش آمده ابری تابستانی و گذرا بوده و از بین رفتهاند .
عبدالواحد الانصاری، در گفتوگو با ایسنا در پاسخ به این سوال که به تازگی شاهد این هستیم که سفیر مراکش به تهران بازگشته است و به نظر می رسد عزمی برای گسترش روابط دو کشور به وجود آمده است، نظر شما در رابطه با این موضوع چیست؟ گفت: صد البته، از نظر ما مسائلی که قبل از این پیش آمد ابری تابستانی و گذرا بود و این مسائل از بین رفتند و روابط ما در سطح دیپلماسی، سیاسی و اقتصادی به حالت طبیعی خود باز گشته است .
وی افزود: امیدواریم که این روابط عمیقتر و ثمربخشتر شود و به سود دو کشور، جامعه اسلامی، مساله فلسطین و دیگر مسائل مشترک باشد.
این مقام مراکشی در پاسخ به این سوال که به نظر شما مهمترین مانعی که باعث میشود کشورهای اسلامی با هم همکاری کنند و در پیشبرد خواستههای جهان اسلام حرکت کنند، چیست، گفت: به نظر من اکنون زمان مناسبی برای صحبت کردن در مورد مسائل منفی نیست، ما امیدواریم که مسائل مثبت گسترش یابند و به نظر من اکنون صحبت کردن در مورد مسائل مثبت مهمتر از مسائل منفی است و نمیتوان مسائل منفی را پشت سر گذاشت مگر اینکه مسائل مثبت و همکاریها را تقویت کنیم.
وی تصریح کرد: سیزدهمین کنفرانس بینالمجالس کشورهای اسلامی زمینههای مثبت زیادی را در مورد گفتوگوی آزاد در مورد روابط سیاسی در جهان اسلام ، مسائل مربوط به جوامع اسلامی از جمله زن و کودک و همچنین مسائل اقتصادی و برگزاری دیدارهای دوجانبه و برادرانه ایجاد کرد.
نایب رییس مجلس مراکش در رابطه با احتمال سفر هیات ایرانی به مراکش و یا بالعکس، گفت: من از این موضوع هیچ اطلاعی ندارم ،در دیدار با علی لاریجانی رییس مجلس شورای اسلامی ایران دو طرف تاکید داریم که روابط اقتصادی باید گسترش یابد و مسئولان اقتصادی باید سفرهای متقابلی داشته باشند و طبیعتا ما خواستار همکاری با کشورهای اسلامی هستیم و این مساله به اهداف و انگیزهها در آینده بستگی دارد.
الانصاری در رابطه با اظهارات نژادپرستانه دونالد ترامپ در مورد کشورهای آفریقایی، خاطرنشان کرد : اظهارات ترامپ غیر مسئولانه، احمقانه، در تضاد با قوانین بینالمللی و حقوق بشر است ، این سخنان در تضاد با تعالیم اسلامی و در تضاد با سادهترین معاهدات بینالمللی است. بنابراین ما تمام اظهارات نژادپرستانه و توهین ترامپ به ملتهای آفریقایی و دیگر ملتها را محکوم میکنیم.
مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک خوزستان هواشناسی خوزستان با صدور اطلاعیهای از فعال شدن کانونهای داخلی و وقوع گرد و غبار در مناطقی از استان در روز سهشنبه خبر داد.
به گزارش ایسنا، اطلاعیه شماره 34 مرکز ملی پایش و هشدار سریع گرد و خاک هواشناسی استان خوزستان که امروز ( دوم بهمنماه) صادر شده، آمده است:
"با توجه به وجود گرادیان فشار، وزش بادهای قابل ملاحظه و امکان فعال شدن کانونهای داخلی برای ساعاتی از اواسط روز سهشنبه در مناطقی از جنوب، مرکز و غرب استان انتظار کاهش دید افقی وجود دارد که با کاهش سرعت باد، انتظار بهبود کیفیت هوا را خواهیم داشت."
پژوهشگران یکی از شرکتهای دانشبنیان با استفاده از نانو الیاف موفق به تولید فیلترهایی با کاربردهای آزمایشگاهی شدند که به گفته آنها این فیلترها قادر به حذف آلایندهها با حجمها و سایزهای مختلف هستند و بسیاری از مشکلات آزمایشگاههای بیولوژیک را حل میکنند.
دکتر محسن مصلحی در گفتوگو با ایسنا، با بیان اینکه در این مطالعات موفق به تولید فیلترهایی با عنوان "فیلترهای سرنگی" شدیم، گفت: طراحی این فیلترها به این صورت است که در تولید این نوع فیلتر به سرنگی متصل میشود و به این ترتیب میتوان محتوای سرنگ را تحت فیلتراسیون قرار داد.
وی با اشاره به جزئیات این فیلترها، اظهار کرد: این فیلترها را در ابعاد یک دهم، دو دهم و 4 دهم میکرون در دو دسته آبدوست و آب گریز و همچنین مقاوم به حرارت را تولید کردیم.
مصلحی با تاکید بر اینکه در تولید فیلترهای سرنگی از فناوری نانو الیاف استفاده شد، یادآور شد: فناوری مورد استفاده در تولید این نوع فیلترها در سطح فناوریهای نوین است که توسط تیم تحقیقاتی ما تولید شده و نتایج آنالیزهای به دست آمده رضایت بخش بوده است.
این محقق کاربرد این نوع فیلترها را در آزمایشگاههای بیولوژیک دانست و در این باره توضیح داد: در داخل آزمایشگاههای بیولوژیکی محققان کارهای تحقیقاتی خود را در داخل محیطهایی اجرایی میکنند که حاوی ویروسها، باکتریها و میکرو ذرات با ابعاد حدود 2 دهم تا 4 دهم میکرون و حتی بزرگتر از میکرون است.
وی اضافه کرد: به دلیل اثرات آلایندگی این میکرو ارگانیزمها پژوهشگران همواره درصدد حذف این میکرو ارگانیزمها، ویروسها و ذرات از محیط هستند.
مصلحی با اشاره به مزایای فیلترهای سرنگی تولید شده نسبت به نمونههای موجود در بازار خاطر نشان کرد: غشاها و فیلترهای سرنگی موجود در بازار نمیتوانند به صورت مناسب حجمهای بالایی از این آلاینده را جدا سازی کنند ولی محصول تولید شده تا حدود زیادی قادر است حجمهای کم و یا زیاد ویروس، باکتری و میکرو ذرات مختلف با سایزهای مختلف را جداسازی کند.
این محقق به بیان سایر مزایای این فیلتر اشاره کرد و افزود: فیلتر تولید شده در کشور گرفتگی کمتری نسبت به نمونههای موجود دارد ضمن آنکه هزینه تولید آن کمتر است.
به گفته وی بازدهی بالای محصول و عملکرد بهتر را از دیگر مزایای این محصول نام برد و اظهار کرد: به دلیل آنکه فیلتر تولید شده دارای تخلخل کمتری است از این رو گرفتگی کمتری نسبت به نمونههای مشابه دارد.
مصلحی تاکید کرد: فیلترهای سرنگی برای کاربردهای تحقیقاتی در آزمایشگاه بیولوژیک و همچنین جدا سازی میکروب و باکتری از محیط آب قابل استفاده هستند.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به شناسایی ۳۱۰۰ صنعت آلاینده در سال گذشته، از نحوه هزینهکرد عوارض آلایندگی صنایع در شهرداریها انتقاد کرد و گفت: سازمان بازرسی کشور باید مشخص کند که مبالغ کلان ناشی ازعوارض آلایندگی صنایع صرف چه اموری میشود؟
شینا انصاری در گفتوگو با ایسنا، با اشاره به اینکه بر اساس پایشهای انجام شده در سال ۹۵، ۳۱۰۰ صنعت آلاینده در سراسر کشور شناسایی شده است،اظهارکرد: استانهای اصفهان، تهران و خوزستان به ترتیب بیشترین تعداد صنایع آلاینده را دارند.
وی ادامه داد: استان اصفهان با تعداد ۹۱۶ صنعت آلاینده و استان تهران با ۴۴۲ صنعت آلاینده مقامهای اول و دوم را از آن خود کردهاند همچنین استان خوزستان با ۲۳۹ صنعت آلاینده در مقام سوم قرار دارد. افزون بر اینها در استان خراسان رضوی ۲۰۰ صنعت آلاینده شناسایی شده است.
اعلام اسامی صنایع آلاینده به سازمان امور مالیاتی
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به ضرورت کامل بودن مستندات این سازمان برای اعلام به عنوان صنایع آلاینده تصریح کرد: فهرست صنایع آلاینده توسط سازمان حفاظت محیط زیست به سازمان امور مالیاتی اعلام و در این فهرست اسامی، مستندات و گزارشهای لازم مبنی بر آلوده بودن صنایع نیز ارائه میشود.
صنایع آلاینده باید یک درصد از فروش خود را به عنوان عوارض آلایندگی به سازمان امور مالیاتی بپردازند
انصاری با بیان اینکه صنایع آلاینده باید یک درصد از فروش خود را به عنوان عوارض آلایندگی به سازمان امور مالیاتی بپردازند، گفت: پایش صنایع بهطور فصلی انجام میشود. دورههای مالیاتی نیز سه ماهه است و صنایع آلاینده هر سه ماه یکبار ملزم به پرداخت عوارض آلایندگی میشوند. در صورت ادعای صنایع مبنی بر رفع منابع آلاینده، نیروهای سازمان حفاظت محیط زیست یا آزمایشگاه معتمد، این صنایع را مورد پایش مجدد قرار میدهند و در صورت محرز شدن رفع آلودگی، اسم این صنعت از فهرست صنایع آلاینده خارج میشود.
وی افزود: سازمان حفاظت محیط زیست هر سه ماه یکبار فهرست منابع آلاینده را اعلام میکند و اگر صنعتی اقدام به رفع آلودگی کرده باشد، از این فهرست حذف میشود.
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست در پاسخ به نحوه هزینهکرد عوارض آلایندگی صنایع اظهار کرد: تشخیص و احراز آلایندگی صنایع بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست گذاشته شده است که این کار را با کمک ادارات کل محیط زیست استانها انجام میدهد اما نحوه هزینهکرد این مبالغ در اختیار سازمان حفاظت محیط زیست نیست و سازمان امور مالیاتی کشور - که وظیفه وصول عوارض آلایندگی صنایع را دارد - باید در این زمینه پاسخگو باشد.
پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست برای هزینهکرد عوارض آلایندگی
انصاری با بیان اینکه طبق تبصره یک ماده ۳۸ قانون ارزش افزوده، مبالغ دریافتی از محل عوارض آلایندگی صنایع در اختیار شهرداریها و دهیاریها قرار میگیرد، تصریح کرد: هیچ اطلاعی نداریم که این مبالغ صرف چه اموری میشود. پیشنهاد سازمان حفاظت محیط زیست این است که حداقل بخشی از این عوارض آلایندگی به صندوق ملی محیط زیست واریز شود و این مبالغ صرف اعطای تسهیلات به صنایع آلاینده شود تا آلایندگی این صنایع تداوم نداشته باشد.
شهرداریها به عوارض آلایندگی به چشم منبع درآمد نگاه میکنند
وی با تاکید بر اینکه در هزینهکرد عوارض آلایندگی باید اولویت اول، رفع مشکلات صنایع آلاینده باشد، گفت: متاسفانه گاهی به دلیل حذف اسامی صنایع آلاینده برخی از شهرداریها به ما اعتراض میکنند چون به صنایع آلاینده به چشم منبع درآمد نگاه میکنند و اصلا دنبال رفع آلایندگی آنها نیستند در حالیکه باید عوارض آلایندگی توسط شهرداریها، صرف امور محیط زیستی شود.
مبالغ کلان ناشی از عوارض آلایندگی صرف چه اموری میشود؟
مدیرکل دفتر پایش فراگیر سازمان حفاظت محیط زیست تاکید کرد: سازمان بازرسی باید بر نحوه هزینه کرد عوارض آلایندگی توسط شهرداریها نظارت کافی داشته باشند تا این مبالغ صرف محیط زیست شهرها شود. هر چند که اگر تاکنون این مبالغ برای محیط زیست هزینه میشد، وضعیت محیط زیست کشور بسیار بهتر از اینها بود، ضمن اینکه مبالغ دریافتی از این محل بسیار کلان است.
ابوالفضل حسنبیگی عضو کمیته هستهای مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم با اشاره به ارائه هشتمین گزارش وزارت امور خارجه از روند اجرای برجام به مجلس، گفت: در این گزارش به واقعیتهای اجرای آن و کارشکنیهای آمریکاییها در روند آن اشاره شده است.
وی افزود: براساس برنامهریزیهایی که در کمیته هستهای مجلس انجام دادهایم، قرار است هشتمین گزارش مجلس از روند اجرای برجام که از سوی وزارت خارجه به مجلس ارائه شده، در هفته جاری و در جلسه ویژهای در کمیسیون امنیت ملی مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
عضو کمیته هستهای مجلس اظهار داشت: هنوز زمان دقیق بررسی هشتمین گزارش برجامی وزارت خارجه درباره روند اجرای برجام مشخص نیست، اما تا پایان هفته جاری بررسی آن را آغاز میکنیم.
حسنبیگی در پایان خاطرنشان کرد: گزارش نهایی مجلس از روند اجرای برجام، طبق هشتمین گزارش برجامی وزارت خارجه، پس از بررسی و بیان نقطهنظرات نمایندگان و اعضای کمیسیون امنیت ملی، تقدیم هیئترئیسه مجلس میشود؛ احتمالاً این گزارش در یکی از جلسات مجلس قرائت شود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، ایرج رهبر رئیس کانون سراسری انبوهسازان گفت: بعد از چندسال رکود در بازار مسکن انتظار هم این بود که رونق داشته باشیم. برای رونق در بازار مسکن باید قدرت خرید مردم تقویت شود.
رئیس کانون انبوهسازان گفت: تسهیلات بانکی صندوق یکم و تسهیلات بافتهای فرسوده و تسهیلات بانک مسکن در جهت تقویت قدرت خرید مردم متوسط به پایین بوده است.
مشکل اصلی برای شهرهای بزرگ و کلانشهرها بود که قیمت مسکن بالا بود و قدرت خرید پایین و مسکن وارد رکود شده بود اما در حال حاضر رونق در بازار مسکن دیده میشود که این را باید بهفال نیک گرفت تا رونق در بازار مسکن متوقف نشود.
او افزود: سعی دولت باید بر این باشد که دنبال رونق را بگیرد و اشکال و ایرادات را برطرف کند. نگرانی ما این است که این رشد قیمت بهسمت رشد تورمی نرود.
رهبر افزود: رشد قیمت و رونق بازار مسکن قابلیت برنامهریزی دارد که دولت با ابزارهایی که در دست دارد در مناطق کمتر توسعهیافته میتواند تمهیداتی ایجاد کند تا بازار مسکن به ثبات برسد.
او افزود: برای کاهش هزینههای ساخت مسکن سازندگان میتوانند از تکنولوژیهای جدید استفاده کنند تا قیمتها کاهش یابد و دولت نیز میتواند با کاهش مالیات و عوارض شهرداری به رونق کمک کند. مجلس هم در این زمینه تأکید در بافتهای فرسوده دارد اما در مجموع باید مدیریت دولت بهگونهای باشد که مسکن بهسمت سوداگری و سرمایهای نرود.
رئیس کانون سراسری انبوهسازان ادامه داد: بهتر است تسهیلات در بخش تولید و عرضه مسکن باشد. برخی معتقدند باید رونق در بخش خرید باشد اما بهتر است رونق در دو بخش تولید و خرید همزمان باشد که با مدیریت درست میتواند در کاهش هزینهها مؤثر باشد.
او گفت: قانون پیشفروش مسکن که در سال 89 مصوب شد، اشکالاتی داشت که مجلس میتواند در جهت رفع این مشکلات کمک کند. در این قانون اشاره شده اگر بخشی از ملک در رهن بانک باشد نمیتوان تسهیلات داد که این از جمله اشکالات در بخش فروش و واگذاری مسکن است. قانونگذار باید این مسائل را ببیند تا تولیدکننده بتواند راحتتر واحدها را در اختیار خریداران قرار دهد.
عباس شوکتی در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم اظهار کرد: اگرچه در شرایط حاضر هیچ کدام از متغیرهای افزایش قیمت در بازار مسکن فراهم نیست اما برخی با ایجاد جو روانی میخواهند به مردم القاء کنند که چنانچه در سریعترین زمان وارد بازار نشوند، سال آینده با افزایش قیمتها مواجه خواهند شد در حالی که با قاطعیت اعلام میکنم که نهتنها مسکن در سال آینده گران نمیشود که حتی خریداران باید منتظر ارزانی باشند.
وی با بیان اینکه سال 97 برای سازندگان مسکن و ساختمان هم حامل خبرهای خوش است، افزود: کمیسیون تلفیق مجلس ممنوعیت افزایش تعرفههای دولتی در سال 97 را به تصویب رسانده است، بر این اساس دستگاههای موضوع ماده 5 قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده 29 قانون برنامه ششم توسعه و شوراهای اسلامی شهر و روستا مکلفند بهگونهای اقدام و نظارت کنند که سال آینده تعرفه و عوارض بهای خدمات از جمله تعرفه مهندسان نظام مهندسی ساختمان و همچنین عوارض صدور پروانه افزایشی را تجربه نکند.
وی با اشاره به اینکه قطعاً جلوگیری از افزایش هزینههای ساختوساز یکی از عواملی است که باعث آرامش بازار مسکن میشود، ادامه داد: در دورههایی بهدلیل سیاستهای اشتباه، برخی سازندگان مسکن یکشبه راه صدساله را میپیمودند و مردم قربانی این وضعیت میشدند. حال با توجه به فاصله گرفتن قیمت مسکن از درآمد خانوارها و افزایش مداوم تعداد مستأجران، سازندگان باید دین خود را به مردم ادا کنند.
شوکتی تأکید کرد: در شرایط امروز لازم است سازندگان بهدور از ایجاد جو روانی برای گران شدن مسکن خانههای آماده را به بازار عرضه کنند و منتظر گرانی نباشند، همانطور که اشاره شد قطعاً سال 97 مسکن ارزانتر از امروز خواهد شد. بهفرض محال اگر هم گران شود، با عقبنشینی خریداران، کاهش قیمتها و ایجاد تعادل در بازار اتفاق میافتد.
محمود بهمنی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار پارلمانی خبرگزاری تسنیم در واکنش به برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه گفته میشود، نوسان در بازار سکه و ارز طبیعی است، گفت: نوسان و هرگونه افزایش قیمت در بازار سکه و ارز در کشور ما و در هر جای دنیا، متأثر از قیمت اونس جهانی طلاست، اما نظارت بانک مرکزی نیز در این بین بی تأثیر نیست.
وی با تأکید بر اینکه بانک مرکزی باید با اتخاذ سیاستهای کارآمد، بازار سکه و ارز را در دست بگیرد، اظهار داشت: برخی اظهارنظرها درباره اینکه نوسان در قیمت سکه و ارز، طبیعی است، کارشناسی شده نیست، زیرا بانک مرکزی میتواند به عنوان یک نهاد ناظر، نقش مؤثری در کنترل بازار ایفا کند.
رئیس کل سابق بانک مرکزی تصریح کرد: تجربه سالهای گذشته بنده در ریاست بانک مرکزی نشان میدهد که بانک مرکزی با سیاستهای انقباضی میتواند بازار را کنترل کند.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس در پایان خاطرنشان کرد: سیستمهای نظارتی بانک مرکزی در قیمتها خیلی تأثیر ندارد، بلکه این مسئله بر تأثیر روانی مسئله تأثیرگذار است؛ در مقطعی ایجاب میکند که بانک مرکزی سکه میفروشد و حباب را میشکند و در بازار ارز هم سیاست ایجاب میکند، ارز را متناسب با قیمتها عرضه میکند، به هر حال اینها ابزارهایی است که بانک مرکزی میتواند از آنها در جهت کنترل بازار بهره بگیرد.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ولیالله سیف که در آیین افتتاحیه هفتمین همایش نظامهای پرداخت و بانکداری الکترونیکی در برج میلاد سخن میگفت، با بیان اینکه واگذاری امور مرتبط به فناوری به یک واحد جداگانه و تفویض تصمیمگیری برای عملیاتی شدن فناوری در یک بانک، باید به رویکردی همهجانبه برای بهرهبرداری از حداکثر منافع و مواجهه راهبردی با تأثیرات فناوری تحول یابد، افزود: سامانههای پرداخت و تسویه که سالها در بسترها، استانداردها و ساختارهای جاافتاده مسیر تکاملی خود را طی میکرد، با امواج چندگانه فناوریهای نوین، مشتمل بر شبکههای اجتماعی، ابزارهای هوشمند، پردازش ابری، زنجیره بلوک و دفاتر توزیعشده روبهرو شد.
آگاهی و شناخت دقیق نسبت به ماهیت تغییرات فناوری
همچنین رییس کل بانک مرکزی پذیرش هوشمندانه و کنشی فناوری را مستلزم تغییر در نگرش سیاستگذار و صاحبان و مدیران کسبوکار بهصورت توأمان دانست و گفت: مدیران بانکها و مؤسسات مالی باید بیش از پیش، آگاهی و شناخت دقیقی نسبت به ماهیت تغییرات فناوریمحور و اثرات آن بر کسبوکار پولی و بانکی حاصل و بهصورت مستقیم در تصمیمات راهبردی مشارکت کنند.
سیف در خصوص تأثیر تغییر شکلی امکانات فناوریهای نوین بر تغییرات ماهوی این امکانات گفت: رویکرد آغازین نظام پولی و بانکی بهصورت شکلی تبلور یافت؛ بدین معنی که امکانات فناوریهای نوین در تحول مسیرهای خدمترسانی و دسترسپذیری بیشتر و آسانتر مشتریان بهکار گرفته شد. اما تجربه نشان داده که ورود فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات هرگز بهصورت تغییر شکلی ثبات نیافته و بهسرعت تغییرات ماهوی را سبب میشود.
نگاهی به شواهد و تجربیات بینالمللی نشان میدهد که در چند سال آینده نظام پولی و بانکی نیز با تغییراتی روبهرو میشود که پیش از این بخشهایی نظیر نشر و اطلاعرسانی و ارتباطات را زیر و زبر کرده بود.
رویکرد منفعلانه فضای کسبوکار در بهکارگیری فناوریهای نوین
رییس شورای پول و اعتبار با انتقاد از رویکرد نسبتاً منفعلانه فضای کسبوکار در بهکارگیری فناوریهای نوین گفت: مواجهه و پذیرش اثرات فناوری میتواند تبعی و واکنشی یا هوشمندانه و کنشی باشد.
متأسفانه تجربیات پیش از این در کشور، بیانگر رویکرد نسبتاً منفعلانه کسبوکار در بهکارگیری و پذیرش فناوری است؛ بهگونهای که با سرمایهگذاری و هزینهکرد سنگین، منافع حداقلی برای بانکها و مشتریان آنها و کلاً اقتصاد حاصل شده است، از این رو تمرکز بر جنبههای ماهوی تغییرات و اثرسنجی آن بر ساختارها و مدلهای کسبوکار باید بیش از هر چیز برای مدیران ارشد نظام بانکی حائز اهمیت باشد.
افزون بر این، رییس کل بانک مرکزی خواستار انطباق سیاستگذار در تدوین الگوهای سیاست، مقررات و نظارت بر آنها با فضای فناوریمحور شد و گفت: در عصری که ابداعات و نوآوریها تغییرات را بهصورت روزانه در فضای اجتماعی و اقتصادی رقم میزنند، ایستایی، تکیه بر فرآیندهای قدیمی بررسی و اظهارنظر و دیدگاههای قیاسی محلی از اعراب ندارد.
ادامه این رویکرد، با انفعال سیاستگذار، نقش آن را به کنشگری بیتأثیر و تشریفاتی بدل میکند. بدیهی است با کنار ماندن سیاستگذار از سیر تحولات ــ چنانچه در پدیده مؤسسات غیرمجاز پولی مشاهده شد ــ هرجومرج و آسیبهای ناشی از آن کلّیت اقتصاد را با تهدیدات جدی روبهرو میکند.
فناوریهای مالی پرداخت
رییس کل بانک مرکزی در بخش دیگری از سخنان خود به موضوع فناوریهای مالی پرداخت و گفت: موضوع روز جهان و ایران در حوزه پولی و بانکی، ظهور فناوریهای مالی یا پدیده FinTech است. فناوریهای مالی فرصتها و افقهای جدیدی را برای بهرهگیری حداکثری از امکانات فناوری در نظام مالی فراهم میکند.
از سویی دیگر، دو جنبه اساسی در فناوریهای مالی، نوآوری در کیفیت و دسترسپذیری خدمات و محصولات موجود و تحول در ماهیت خدمات و محصولاتی است که پیش از این بهصورت سنتی در انحصار بانکها و مؤسسات مالی بزرگ بود. این دو جنبه، دو محور مختصاتی را تشکیل میدهند که نقشه تغییرات فناوری در سپهر صنعت مالی را ترسیم میکنند.
وی افزود: تغییر مهم دیگر، ادغام و ترکیب شدن بخشهای مختلف بازارهای مالی و ارایه محصولات و خدمات ترکیبی است، بهگونهای که بازارهای پول، سرمایه، خدمات مالی نظیر بیمه و بازارهای مستغلات و ترهین در فرایندهای نوآورانه به یکدیگر اتصال یافته و نظم جدیدی را در بازارهای مالی ایجاد میکنند که سیاستگذاران را بهلحاظ کیفیت و نگرش نظارت بر آن با چالش روبهرو میسازند.
سیف با بیان اینکه بانک مرکزی با توجه به تحولات فناوریهای نوین، رویکرد نسبتاً جدیدی را برای سیاستگذاری و ترسیم نقشه بازار پول در پیش گرفته گفت: الگوی جدید مبتنی بر چرخهای دایم از فرایند رصد، سیاست و مراقبت است که با تعامل و مشارکت ذینفعان بازار و فناوران مالی صورت میپذیرد.
همچنین در سپهر فناوری مالی، هیچ تغییر و نوآوری قابل پیشبینی قطعی نیست و لذا سیاستگذار نیز باید از قالب صلب خود خارج شده و پویایی بازار را در فرایند مقرراتگذاری خود وارد کند.
تنظیم سیاست فناوری و فناوران مالی
رییس شورای پول و اعتبار به اقدام بانک مرکزی در خصوص تنظیم سیاست فناوری و فناوران مالی اشاره کرد و گفت: تنظیم و انتشار سیاست بانک مرکزی در قبال فناوری و فناوران مالی، اولین گام برای ترسیم چنین فضایی بود که در مهرماه سال جاری برداشته شد.
در این سیاستنامه که با رصد تحولات، نیاز بازار و الزامات کنترل پولی و با مشارکت فناوران مالی و بانکها تدوین شد، پنج بخش اولویتدار در مورد «پرداختسازان»، «پرداختیاران»، «پرداختبانان»، «ضابطهیاران» و «رمزینهپولها» مد نظر قرار گرفتهاند که چارچوبهای پرداختسازان و پرداختیاران منتشر شده و سایر ضوابط نیز بهتدریج تدوین و ابلاغ میشوند.
رویکرد اساسی بانک مرکزی
وی افزود: رویکرد اساسی بانک مرکزی، تدوین چارچوبهای کاری و ایجاد ساختار سلسلهمراتبی از نظارت است که امکان پایش بازار را با ظرفیتهای نوآورانه نامحدود فراهم میکند. همچنین بانک مرکزی بهجای قالب سنتی اعطای مجوز، ایجاد چارچوبهایی را مد نظر قرار داده است که فضای نوآوری را در عین کنترل بازار پولی حفظ و مراقبت نماید.
در ادامه، سیف با ابراز اینکه سیاست بانک مرکزی در حوزه رمزینه پولها، فناوریهای زنجیره بلوک و دفاتر توزیعیافته است خاطرنشان کرد: اگرچه ظرفیتهای فناوری زنجیره بلوک ــ که برای اولین بار در رمزینهپولها تبلور یافت ــ افقهای نوینی را برای تحول در روشهای بانکداری گشود، اما تهدیداتی نظیر سفتهبازی، ایجاد حباب محتمل در ارزش رمزینهپولها، نوسانات شدید قیمتی آنها و از دست رفتن تدریجی خواص آن بهعنوان ابزار پرداخت قابل اتکا، تمامی بانکهای مرکزی و سیاستگذاران پولی جهان، از جمله بانک مرکزی را به حزم و احتیاط در خصوص پذیرش و یا بهرسمیت شناختن آنها دعوت کرده است.
سیاست فعلی بانک مرکزی، رصد تحولات، همکاری و تعامل با سایر بانکهای مرکزی و نهادهای سیاستی و اتخاذ رویههایی است که با نظرداشت ریسک و مخاطره بالای رمزینهپولها، بتوان از فناوری پشتیبان آنها برای کاربردهای جدید بهرهبرداری کرد.
قابلیت فناوریهای زنجیره بلوک
وی اضافه کرد: با این حال نباید از قابلیت فناوریهای زنجیره بلوک و دفاتر توزیعیافته و امکانات بینظیر آن در ایجاد زیرساخت اعتماد، رهگیری و انکارناپذیری معاملات و مبادلات غافل شد. فضا برای نوآوریهایی در حوزههای قراردادهای هوشمند تسهیلاتی و سپردهای، تعاملات ترهینی، اعتبارات اسنادی و تضامین و وثایق هوشمند پدید آمده است که انشاءالله و بهفضل الهی گرههای مهمی را از کلاف نیازمندیهای اقتصاد از نظام بانکی خواهد گشود.
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، ولی الله سیف در حاشیه هفتمین همایش بانکداری الکترونیک و نظام های پرداخت با حضور در جمع خبرنگاران درباره وضعیت بازار ارز و اقدامات بانک مرکزی برای بازگشت ارامش به این بخش اظهار داشت: من قبل از اینکه به این سوال پاسخ دهم بهتر است اشاره ای به وضعیت اقتصادی کشور داشته باشیم، چراکه در تورم و رشد اقتصادی هم اکنون اقتصاد کشور در مسیر درست قرار گرفته و به سمت تحرک و رونق بیشتر حرکت می کند.
وی با بیان اینکه درآمد ارزی نسبت به قبل وضعیت بهتری دارد، افزود: با توجه اینکه قیمت هر بشکه نفت هم به 70 دلار رسیده است دلیلی ندارد که در بلند مدت وضعیت ارزی دچار نوسان شود.
رییس کل بانک مرکزی همچنین گفت که فضای فعلی اقتصاد کشور خوب است و بانک مرکزی بازار را کنترال می کند، همانطور که قبلا گفتم در دو ماه پایانی سال نرخ ارز روند نزولی خواهد داشت.
سیف با اشاره به ورود بانک مرکزی به بازار ارز تاکید کرد که سرمایه گذاری در بازار ارز به هیچ وجه توجیه اقتصادی ندارد، کسانی که منابع خود را به ارز تبدیل می کنند نهایتا متضرر می شوند.
این عضو کابینه دولت دوازهم گفت: اگر وضعیت سپرده گذاری در سیستم بانکی را در سه چهار سال قبل با بازار ارز قیاس کنیم به این می رسیم که منابع سپرده گذاران 80 درصد اضافه شده درحالی که بازدهی ارز 50 درصد بوده است.
رییس کل بانک مرکزی به مردم توصیه کرد که ریسک و خطر پذیری بازار ارز را مورد توجه قرار داده و سرمایه گذاری امن و مطمین داشته باشند چراکه در روزها و ماه های آینده قیمت ارز کاهش می یابد.
وزیر نیرو گفت: با تاکید رئیسجمهور طرحهایی را آماده کردهایم تا در خشکسالی سال ۹۶ و ۹۷ برخی از طرحها را به صورت پایلوت در کشور اجرا کنیم که طرح معیشت جایگزین در دو حوضه آبریز زایندهرود و دریاچه ارومیه برای کاهش مصرف آب در همین راستا در دست اجراست.
به گزارش ایسنا، رضا اردکانیان، وزیر نیرو در برنامه «نگاه یک» شنبه شب اظهار کرد: با توجه به فعالیت خوب طرح همیاران آب، قرار است بحث تشکیل بازار آب در استانهای کرمان و خراسان رضوی را پیگیری کنیم. همچنین در استان خوزستان آمایش آبمحور را انجام دهیم و به منظور بهبود شرایط کیفی آب، طرحهای توسعه این استان را با سرعت بیشتر دنبال می کنیم.
وی ادامه داد: پس از مدتی برنامه ریزی توانستیم موضوع تامین آب برای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری استان خوزستان و ایلام را حل کنیم و فاز دوم این طرح برای ۲۲۹ هزار هکتار آماده است.
وزیر نیرو تصریح کرد: آمایش آب محور و توسعه مبتنی بر محدویتهای منابع آب را در یزد دنبال خواهیم کرد و بازچرخانی آب و استفاده از پساب در خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و یزد اجرا خواهد شد. همچنین در استان تهران و البرز کنترل کیفیت آب و اطمینان از آلایندههای مستقر در مناطق مربوط به منابع آب شرب تهران بزرگ مدنظر است.
اردکانیان با بیان اینکه در طرح معیشت جایگزین ابتدا باید الگوی کشت مناسب هر دشت تعیین شود و در مناطقی که امکان تأمین آب نیست به سمت توسعه صنعت برویم، گفت: استفاده از ظرفیت کمنظیر منابع تجدیدپذیری همچون نیروگاههای خورشیدی ایدهای مناسبی برای فعالیت در این حوزه است.
وی تاکید کرد: اگر سالهای خشک ادامه پیدا کند، طبیعتا ما نمی توانیم هر نوع کشتی را در هر منطقه ای داشته باشیم لذاباید به سمت کاهش سطح زیر کشت برویم و به حوزه آب مجازی ورود پیدا کنیم.
وزیر نیرو با بیان اینکه مدیریت منابع آب اختصاص به یک دستگاه خاص ندارد، گفت: ما میتوانیم با یک مدیریت صحیح و مشارکتجویی و مشارکتپذیری وضعیت بهتری داشته باشیم.
به گفته وی، هم اکنون بیش از ۴۶ هزار سد بزرگ در دنیا در دست بهرهبرداری است که نیمی از آنها در کشور چین است، ولی تعداد قابل ملاحظه ای از این سدها در نیمه دوم قرن بیستم ساخته شده و کشورها در زمانی خاص منابع خود را برای ساخت سدها اختصاص دادهاند.
وی معتقد است، اگر دریاچه ارومیه دچار مشکل شده، به دلیلی مجموعهای از عوامل بوده نه فقط سدسازی، بلکه بر اثر برداشت بیرویه از منابع آب، فقدان طرح آمایش سرزمین و جمعی از اقدامات و رفتارهای نادرست در حوضه بوده است.
وزیر نیرو اظهار کرد: اگر ارزش ذاتی آب را در نظر بگیریم، قطعا سرمایهگذاری در این موضع توجیه قابل توجهی دارد. به همین دلیل در شرایط کنونی سرمایهگذاریهای زیادی در این بخش صورت میگیرد.
اردکانیان ادامه داد: بودجه بخش آب نسبت به سال قبل با کاهش مواجه شده است اما وظیفه داریم به سمت تنوعبخشی منابع مالی برویم و در پی جذب سرمایههای بخش خصوصی داخلی و خارجی باشیم.
وی در خصوص استفاده از آبهای نامتعارف نیز گفت: باید به این نکته توجه کنیم که در سال ۹۶ حدود ۲۵۰ میلیون مترمکعب در سال به این حوزه اختصاص داشته است و در پایان دولت دوازدهم این رقم به بیش از دو برابر خواهد رسید.
اردکانیان ادامه داد: از ابتدای اجرای طرح احیا و تعادلبخشی منابع آب زیرزمینی تا اواسط دیماه امسال ۳۰ هزار و ۶۲۱ حلقه چاه غیرمجاز مسدود و از اضافه برداشت سه هزار و ۲۷۳ حلقه چاه مجاز جلوگیری شده که این اقدام منجر به ممانعت از برداشت غیرمجاز یک میلیارد و ۸۹۷ میلیون مترمکعب منابع آب زیرزمینی گردیده است.
وزیر نیرو گفت: از نظر میزان بارش در وضعیت خیلی غیرمتفاوتی با شرایط اقلیمی خود نیستیم لذا ما باید به یک سازگاری با اقلیم رو بیاوریم.
وی ادامه داد: استفاده از کلمه بحران استفادهای غیرمجاز نیست چون همیشه ما میتوانیم هر وضعیتی را با وضعیت مشابه مقایسه کنیم و با توجه به فاصله ای که هست احساس کنیم در شرایط بهتر یا بدتر هستیم. اما واقعیت این است که ما از نظر میزان بارش در وضعیت خیلی غیرمتفاوتی با شرایط اقلیمی خود نیستیم؛ چراکه ایران کشوری در تقسیمبندی جغرافیایی در منطقه خشک و نیمه خشک است.
وی ادامه داد: کشور ما طی ۵۰ سال اخیر دو درجه گرمتر شده است و در این مدت ۵.۴ میلیمتر تبخیر و تعرق افزایشی داشته و هر سال نیز ۱.۱ میلیمتر کاهش بارش داشتهایم.
وزیر نیرو با بیان اینکه در ۵۰ سال اخیر نه تنها جمعیت ما ۵۰ میلیون افزایش پیدا کرده و با افزایش مصرف همراه بوده، بلکه کشور نیز گرمتر شده و تبخیر هم افزایش پیدا کرده و بارش کاهش پیدا کرده است، تصریح کرد: از این حیث شرایط، وضعیت ما غیرمترقبه نیست. ما در شرایط خشک و نیمه خشک هستیم؛ همانگونه که پدران ما در سه هزار سال پیش با این شرایط دست و پنجه نرم کردند.
اردکانیان تاکید کرد: ما باید به یک سازگاری با اقلیم رو بیاوریم و به جای ستاد مقابله با خشکسالی، ستاد سازگاری با خشکسالی تشکیل دهیم. طبیعتا با اینکه ما کشوری خشک هستیم، ولی سالهای خشکتر هم داشتهایم. در ۳.۵ ماه گذشته میزان بارشی که داشتیم، تا ۲۹ دی ۳۷ میلیمتر بوده که نسبت به سال گذشته ۳۳ درصد کاهش داشته است لذا امیدواریم این روند تغییر پیدا کرده و در بهمن و اسفند شرایط بهتر شود.
وی ادامه داد: در کل سال ۹۷، سالی خشک خواهد بود و ما در ۴۷ سال اخیر خشکترین سال را خواهیم داشت و در منطقه فلات مرکزی نیز در ۵۰ سال اخیر، خشکترین سال را تجربه میکنیم. خشکی و نیمه خشکی جزو شرایط اقلیمی ماست. ما باید با این سازگار شویم تا روند توسعه کشور را حفظ کنیم و به رشد هشت درصد برسیم، لذا باید توسعه آبمحور داشته باشیم؛ به این معنا که در مناطق مختلف متاثر از محدودیت منابع آب برنامههای توسعه را گسترش، جمعیت را اسکان دهیم، به کشاورزی متناسب با آب موجود بپردازیم و به کشتهای کم آببر روی آوریم و در مجموع، پایداری حیات در کشور را باید مثاتر از موضوع آب بدانیم.
وزیر نیرو تاکید کرد: بدمصرفی آب را باید در این اقلیم کنار بگذاریم؛ چراکه خشکسالی فرصتی است تا ما به نحوه مصرف آب توجه بیشتری کنیم.
اردکانیان ادامه داد: قطعا از همکاری و آمادگی همه ارگانها برای حل و فصل مسائل آب استقبال میکنیم. آب موضوعی میانبخشی است و دستگاههای مختلف نه تنها در دولت بلکه در سایر قوا و مردم به عنوان عناصر اصلی مجموعه تاثیرگذار هستند.
به گفته وی، هر کشوری دورهای را تحت عنوان مدیریت تامین و عرضه طی کرده یا در حال طی کردن است و در این دوران منابع آب قابل ملاحظه است و سرمایهگذاریها برای مهار آب بعد از دوران توأمان مدیریت عرضه و تقاضا در دستور کار قرار میگیرد.
اردکانیان اظهار کرد: در دوره مدیریت توأمان عرضه و تقاضا باید در عین حال که به همه طرحهای تامین آب جدید خواهیم پرداخت -همچون باروری ابرها، شیرین کردن آب دریاها، مطالعه آبهای ژرف، استفاده از پساب به شکل سالم- اما هیچ کدام از اینها نباید ما را از این غافل کند که آب موجود را چگونه مصرف میکنیم.
وزیر نیرو گفت: باید بد مصرفی را در این اقلیم کنار بگذاریم و نمی توانیم به این روند ادامه دهیم. حتی در بخش شرب به لحاظ فرهنگی فوقالعاده مهم است روش مصرف را اصلاح کنیم.
وی با بیان اینکه ما میتوانیم به این خشکی و خشکسالی به عنوان فرصت نگاه کنیم، اظهار کرد: این مساله فرصتی است تا ما توجه بیشتری به نحوه مصرف آب کنیم. شرایط سختی است ولی از آن به نحوی استفاده میکنیم که به امر نحوه مصرف توجه بیشتری کنیم.
وی با بیان اینکه در هیچ نقطه از دنیا هدررفت آب صفر و اقتصادی نیست، گفت: اگر این شاخص را بیشتر از عدد خاصی کاهش دهند، حتی در برخی شهرهای اروپا چیزی حدود ۵۰ درصد است و در پایتخت کشور بلغارستان درصد قابل توجهی هدررفت وجود دارد.
وزیر نیرو تاکید کرد: هماکنون درصد آب بدون درآمد کشور حدود ۲۵.۵ درصد شناخته شده که از این مقدار ۱۳.۴ درصد هدررفت فیزیکی است اما این عدد نیز قابل کاهش است. این کار جزو برنامههای وزارت نیروی دولت دوازدهم قرار گرفته تا در شهرهای بزرگ شاهد کاهش هدررفت آب باشیم. کار را شروع کردهایم و به آن سرعت خواهیم داد.
اردکانیان اعلام کرد: ما باید بتوانیم بخشی از نیازهای کشاورزی را از پسابهای تصفیه شده تامین کنیم. در دنیا ۲۰ میلیون هکتار با فاضلاب آبیاری میشود که عمدتا شیوه سالمی نیست. کارهای خوبی در سطح سازمانهای بینالمللی شده که بتوان امکاناتی را فراهم کرد تا از پساب تصفیه شده برای بخش کشاورزی استفاده کرد تا صرفهجویی خوبی در بخش آب شیرین شود.
به گفته وی، ما باید به طور جدی در پی معیشت جایگزین در بخشی از دشتهای کشور باشیم که به دلیل محدودیت منابع آبی امکان کشاورزی در آنها وجود ندارد.
وزیر نیرو تصریح کرد: از این به بعد باید موضوع آب را موضوعی عملا میانبخشی بدانیم. وزارت نیرو به تنهایی متولی آب نیست. وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، سازمان محیط زیست، وزارت کشور، وزارت بهداشت و اکثر سازمانهای دولتی با موضوع آب در ارتباط هستند.
اردکانیان با بیان اینکه بیشترین رنج را از تقسیم کردن موضوع واحد آب بردهایم، اظهار کرد: طرحهایی را آماده کردهایم که عملا همکاری نزدیک همه بخشها را در دولت و خارج دولت به مشارکت خواهیم گذاشت.
وی ادامه داد: از اینکه چه مقدار محصول به ازای هر هکتار تولید میکنیم، باید به این مرحله برسیم که چه مقدار محصول به ازای هر مترمکعب آب تولید میکنیم.
وزیر نیرو در خصوص بخش برق نیز گفت: بخش برق فوقالعاده حساس و یکی از زیربناهای عمده برای توسعه کشور است و بخشهای زیادی در کشور متکی به این صنعت هستند.
اردکانیان تصریح کرد: اتفاقات خوبی در دهههای اخیر افتاده است و از حیث تولید برق نخستین کشور منطقه و چهاردهم دنیا هستیم ولی نیازمند سرمایهگذاری هستیم تا سیستم را به موقع مورد نگهداری و رسیدگی قرار دهیم و پاسخگوی رشد مصرف برق باشیم.
وی با بیان اینکه ما گرفتار بدمصرفی در بخش برق هستیم، اظهار کرد: کشور توان استمرار پاسخگویی به رشد مصرف برق کشور را ندارد. منطقی نیست که هزاران میلیارد تومان از سرمایه مردم را صرف ساخت نیروگاههایی کنیم که در پیک حدود ۲۰۰ ساعت پاسخگوی نیاز مصرف باشد.
به گفته وی، باید به همان اندازه که از احداث یک نیروگاه سه هزار مگاواتی خوشحال میشویم، از اینکه سه هزار مگاوات قله مصرف را کاهش دهیم، خوشحال شویم. لذا سعی خواهیم کرد رشد مصرف برق متناسب با رشد تولید در کشور باشد.
وزیر نیرو با بیان اینکه جذب سرمایه بخش خصوصی جزو اولویتهای وزارت نیرو است، اظهار کرد: وزارت نیرو در شاخه برق و انرژیهای تجدیدپذیر همکاری نزدیک با بخشهای غیردولتی دارد و باعث شده این بخشها نیز با علاقه در حال همکاری باشند. اولویت ما استفاده از ظرفیتهای ساخت داخل است.
وی خاطرنشان کرد: از ابتدای دولت یازدهم تاکنون دو هزار و ۲۶۰ روستا برقدار شدهاند. از ابتدای سال جاری ۱۰۸ روستا در اقصی نقاط کشور برقدار شده اند و هماکنون تقریبا تمامی روستاهای بالای ۱۰ خانوار از نعمت برق بهرهمند هستند.
بر اساس مصوبه کمیسیون تلفیق دولت مکلف است حقوق و مزایای مستمر گروههای مختلف حقوقبگیر شاغل دستگاههای اجرائی، اعضای هیات علمی و قضات را به گونهای افزایش دهد که متوسط رشد حقوق و مزایای مستمر کارکنانی که در سال ۱۳۹۶ کمتر از ۵۰ میلیون ریال است به صورت پلکانی نزولی، به میزان ده درصد (۱۰%) باشد. در عین حال طبق تصمیمات اتخاذ شده حداکثر میزان افزایش بیست درصد (۲۰%) خواهد بود.
به گزارش تجارتنیوز، بر این اساس حقوق و مزایای مستمر کارکنان شاغل دستگاههای اجرائی، اعضای هیات علمی و قضات که در سال ۱۳۹۶، ماهانه بیش از ۵۰ میلیون ریال است و حقوق و مزایای مستمر مقامات (موضوع ماده (۷۱) قانون مدیریت خدمات کشوری)، مدیران عامل و اعضای هیات مدیره، روسای دستگاههای اجرائی (موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه)، شهرداران مراکز استانها و دریافتی اعضای شورای اسلامی شهر مراکز استانها در سال ۱۳۹۷ مشمول افزایش نمیشود.
براساس این گزارش، هرگونه افزایش حقوق و مزایا، فوقالعادهها و کمک هزینهها و ایجاد کمک هزینه جدید تحت هر عنوان و از هر محل ممنوع و تصرف غیرقانونی در اموال عمومی محسوب و مرتکبین مشمول مجازات مقرر در ماده ۵۹۸ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) خواهند شد. هزینههای نگهداری و حق پرستاری مندرج در احکام حقوقی جانبازان از شمول این بند مستثنی است.
در عین حال حقوق و مزایای مستمر کارکنانی که پس از اعمال افزایشهای موضوع این حکم از ۵۰ میلیون ریال تجاوز کند در سقف ۵۰ میلیون ریال، ثابت باقی میماند.
همچنین مقرر شده تا پاداش پایان خدمت موضوع قانون “پرداخت پاداش پایان خدمت و بخشی از هزینههای ضروری کارکنان دولت مصوب ۲۶ سال ۱۳۷۵ و اصلاحات آن و پاداشهای مشابه به مقامات، روسا و مدیران و کارکنان کلیه دستگاههای اجرائی موضوع ماده (۲۹) قانون برنامه ششم توسعه جمهوری اسلامی ایران و موضوع ماده (۵) قانون مدیریت خدمات کشوری و همچنین وزارت اطلاعات، نیروهای مسلح و سازمان انرژی اتمی حداکثر معادل هفت برابر حداقل حقوق و مزایای موضوع ماده (۷۶) قانون خدمات کشوری در ازای هر سال خدمت تا سقف سی سال که از لحاظ بازنشستگی و وظیفه ملاک محاسبه قرار میگیرد، خواهد بود.
هرگونه پرداخت خارج از ضوابط این قانون تحت این عنوان و عناوین مشابه در حکم تصرف در اموال عمومی است.
افزایش حقوق گروههای مختلف حقوقبگیر از قبیل هیأت علمی، کارکنان کشوری و لشکری و قضات بهطور جداگانه توسط دولت در این قانون انجام میگیرد بهنحوی که تفاوت تطبیق موضوع ماده (۷۸) قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب ۸/۷/۱۳۸۶ در حکم حقوق، بدون تغییر باقی بماند.
این تصمیم در قالب تبصره ۱۲ لایحه پیشنهادی قانون بودجه سال آینده اتخاذ شده است.
نیم فصل سیزدهمین دوره رقابتهای لیگ جوانان و بزرگسالان زنان «جام کوثر» در حالی با قهرمانی لوازم خانگی کن به پایان رسید که تیم آینده سازان لوازم خانگی کن در پایان هفته یازدهم موفق شده بود قهرمان دوره گذشته (بیمه رازی) را متوقف کند.
به گزارش گروه ورزشی خبرگزاری برنا، سیزدهمین دوره لیگ زنان «جام کوثر» در حالی از نیمه آبانماه کار خود را آغاز کرد که این دوره تحت شعاع موفقیتهای کسب شده دختران تکواندوکار کشورمان در میدانهای بینالمللی قرار گرفته و برای نخستین بار در طول عمر این لیگ شاهد حضور 14 تیم در این مسابقات بودیم.
این رقابتها با حضور بی سابقه 317 هوگوپوش در قالب تیمهای لوازم ورزشی کوروش، هیات تکواندو شهرستان کرج، بیمه رازی، دانشگاه الزهرا(س)، لوازم خانگی کن، هیات تکواندو حوزه شمالشرق، هیات تکواندو ورامین، هیات تکواندو خراسانرضوی، هیات تکواندو خوزستان، هیات تکواندو گیلان، ققنوس جویبار، هیات تکواندو مرکزی، آینده سازان لوازم خانگی کن و آینده سازان هیات تکواندو جنوبشرق همراه است و قطعا مبارزه تکواندوکاران جوان در کنار با تجربهها نویدبخش روزهای درخشان تری برای دختران تکواندو می باشد.
نکته قابل توجه در طول 13 هفته برگزاری دور رفت دیدارهای جام کوثر، رقابت نزدیک و جابه جا شدن صدرنشینی میان سه تیم بیمه رازی، دانشگاه الزهرا (س) و تیم لوازم خانگی کن بود. بیمه رازی که تا پایان هفته هشتم صدرنشینی را به جز دو هفته در انحصار خود داشت با توقف و قبول شکست برابر آینده سازان لوازم خانگی کن فرصت را برای کن فراهم کرد تا عنوان قهرمانی نیم فصل را به نام خود ثبت کند.
اما نباید این نکته را فراموش کرد که این پیروزی برای هوگوپوشان آینده سازان لوازم خانگی کن در حالی اتفاق افتاد که بیمه رازی ملی پوشان خود را در هفته نهم در اختیار نداشت و 3 دیدار را نیز در راند طلایی واگذار کرده بود! حال باید منتظر ماند و دید شاگردان ندا زارع میتوانند مدافع عنوان قهرمانی فصل قبل خود باشند و دومین حضورشان را با قهرمانی به پایان برسانند که با 3 اختلاف امتیاز قطعا این امر کار سختی نخواهد بود.
نیم فصل لیگ تکواندوی زنان در حالی با این اوصاف 28 دی ماه در خانه تکواندو البرز به پایان رسید که لوازم خانگی کن با 37 امتیاز توانست عنوان قهرمانی نیم فصل را از آن خود کرده، بیمه رازی با 34 امتیاز نایب قهرمان شد و تیم آینده سازان لوازم خانگی کن با 32 امتیاز رده سوم را به خود اختصاص داد. دانشگاه الزهرا (س) نیز که انتظار می رفت در میان سه تیم اول حضور داشته باشد با 30 امتیاز عنوان چهارمی را بدست آورد.
تیمهای هیات تکواندو استان گیلان، هیات تکواندو حوزه شمالشرق، لوازم ورزشی کوروش، آینده سازان هیات تکواندو جنوبشرق، هیات تکواندو استان مرکزی، هیات تکواندو ورامین، ققنوس جویبار، هیات تکواندو استان خوزستان، هیات تکواندو خراسان رضوی و هیات تکواندو شهرستان کرج به ترتیب در رده پنجم تا چهاردهم قرار گرفتند.
همچنین در این رقابتها زینب اسماعیلی که از 12 مبارزه خود بدون باخت موفق به کسب 127 امتیاز شده توانسته صدرنشینی ردهبندی انفرادی را به نام خود ثبت نماید.
گفتنی است، دور برگشت «جام کوثر» پس از پشت سر گذاشتن تعطیلات 2 هفتهای نیم فصل از 11 بهمن ماه در فدراسیون تکواندو آغاز میشود.
رییس اتحادیه کارگران قراردادی معتقد است اگر قدرت معیشت کارگران و کارمندان بهبود نیابد تولید داخل با رکود مواجه میشود. وی با بیان اینکه بین مزد واقعی کارگران با خط فقر و تورم اختلاف بسیاری وجود دارد ابراز امیدواری کرد افزایش پلکانی حقوق کارگران این فاصله را به حداقل برساند.
فتحاله بیات در گفتوگو با ایسنا، اظهار کرد: قدرت خرید کارگران باید تقویت شود تا کارگران بیش از این زیر خط فقر نروند و تولید داخلی آسیب نبیند.
وی گفت: آخرین رقم اعلامی برای خط فقر در حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بود. بر اساس شرایط موجود رقم خط فقر از سه میلیون تومان فراتر رفته است چون بسیاری از اقلام مصرفی افزایش یافته و حقوق و دستمزد درجا زده است لذا باید این فاصله را پوشش دهیم تا کارگران بتوانند از حداقلهای ابتدایی زندگی بهره مند شوند.
به گفته این مقام مسئول کارگری در صورتی که فاصله نرخ تورم و قدرت خرید کاهش می یابد، هم وضع معیشتی کارگران بهبود پیدا میکرد و هم تولید و توزیع داخلی به جهت افزایش مصرف رونق میگرفت.
بیات در عین حال با اشاره به وضعیت پرداخت حقوق و دستمزد در کشورهای دیگر، گفت: اگر حقوق بگیران کشورهای خارجی از وضعیت مطلوبی برخوردارند به این دلیل است که به قوانین خود پایبندند. ما هم در داخل قوانین خوبی داریم ولی متاسفانه این قوانین ضمانت اجرایی ندارند.
رییس اتحادیه کارگران قراردادی و پیمانی تاکید کرد: در قانون اساسی دولت موظف است آموزش و تحصیل و خدمات درمانی رایگان و مسکن ارزان در اختیار مردم قرار بدهد ولی فاصلهای که امروز میان غنی و مستضعف ایجاد شده به حدی است اقشار ضعیف روز به روز فقیرتر و افراد ثروتمند متمکنتر میشوند.
وی گفت: اگر قانون اساسی و قانون کار کشور محترم شمرده و ضمانت اجرایی پشت قوانین کشور بود، امروز حقوق کارگران به عنوان ضعیفترین قشر جامعه پایین نگه داشته نمیشد.
بیات تاکید کرد: دولت باید مطابق قانون اساسی به وظیفه خود در قبال آموزش، بهداشت و درمان و مسکن اقشار محروم عمل کند تا کارگران بتوانند در رفاه مطلوبی زندگی کنند.
این فعال کارگری در پایان خاطرنشان کرد: دولت و کارفرماها باید بپذیرند که وضعیت معیشت حداقلبگیران بحرانی است و نباید منابع صندوق بازنشستگی که پسانداز آینده شاغلان است مورد تعرض و دستاندازی واقع شود.
سانچی که تحت پرچم پاناما تردد میکرد، پس از برخورد با کشتی باری چینی "سی اف کریستال" بلافاصله آتش گرفت و پس از گذشت بیش از یک هفته آتش سوزی، پس از انفجارهای متعددی که بدنه کشتی را تخریب کرد، غرق شد که بزرگترین فاجعه یک کشتی نفتی طی دهههای اخیر غرق به شمار میرود. وزش بادهای شدید این کشتی را از سواحل چین که برخورد در آنجا اتفاق افتاد، دور کرده و به منطقه ویژه اقتصادی ژاپن نزدیک کرده بود.
جان باختن همه ۳۲ خدمه این کشتی که شامل ۳۰ ایرانی و دو بنگلادشی بودند تایید شده است.
طبق اعلام وزارت حمل و نقل چین، کشتی غرق شده در عمق ۱۱۵ متری (۳۷۷ پا) زیر سطح دریا قرار دارد و چینیها آماده میشوند تا رباتهای زیردریایی را برای کاوش آن ارسال کنند.
هنوز مشخص نیست زمانی که این کشتی یکشنبه هفته گذشته غرق شد، حامل چه میزان سوخت بانکر بود اما کارشناسان برآورد کردهاند که احتمالا سانچی حامل ۱۰۰۰ تن سوخت بانکر در زمان برخورد بوده است.
یکی از مقامات دپارتمان حفاظت اکولوژیکی اداره اقیانوسیه دولتی چین به رویترز گفت: موارد متعددی از آلودگی نفتی در اندازهها و انواع مختلف در محل غرق شدن کشتی و اطراف آن پیدا شدهاند که وسعت آنها روز پنجشنبه از ۲۰۰ کیلومتر مربع (۷۷ مایل مربع) فراتر رفت.
هنوز مشخص نیست که این نفت میتواند پاکسازی شود یا وسعت آسیبهایی که وارد خواهد کرد به طور دقیق معلوم نشده است.
اگرچه هیچ لکه نفتی نزدیک ساحل دیده نشده، اما پیش بینی تاثیر این اتفاق بر زندگی اقیانوس دشوار است. سوخت بانکر نفت سنگین مورد استفاده در موتورهای کشتی بوده و زمانی که به دریا راه پیدا میکند، پاکسازی آن دشوار است، در حالی که سوخت میعانات که محموله نفتکش سانچی بوده شکل فوقالعاده سبک نفت است.
مقامات روز جمعه اعلام کردند این کشتی حامل ۱۱۱ هزار و ۳۰۰ تن میعانات پیش از سانحه بوده و اکثر این سوخت پس از آتش گرفتن کشتی متصاعد شده است. بیرون کشیدن این کشتی پر خطر و پرچالش خواهد بود، زیرا باقیمانده میعانات آن ممکن است دوباره آتش بگیرد.
مقامات دریایی پاناما: اسناد مربوط نفتکش سانچی مشکلی نداشت
فرناندو سولورزانو، مدیر اداره مرچاند ماریتیم پاناما به رویترز گفت: هیچ نشانه ابتدایی از اینکه نفتکش سانچی پروتکلهای امنیتی را نقض کرده باشد، وجود ندارد. وی در ادامه افزود: با اینهمه تحقیقات در این زمینه ممکن است ماها و حتی سالها به طول بینجامد تا به نتیجه برسد.
سولورزانو در مصاحبهای در اواخر روز پنج شنبه گفته بود: این نفتکش همه گواهینامههای فنی معتبر و ضمانتهای مالی ضروری تحت توافقهای بینالمللی را داشت. وی در ادامه افزود: یک گروه بینالمللی از کارشناسان از کشورهای چین، ایران، هنگ کنگ و کشورهای متبوع ملوانان به بررسی اطلاعات سفر این کشتی - دستگاهی که حرکت کشتی را مونیتور میکرده است- خواهند پرداخت تا علت این برخورد را مشخص کنند.
اگرچه سانچی ایرانی بود، اما تحت پرچم پاناما به ثبت رسیده بود. این شیوه به دلیل اهمیت استراتژیک کانال پاناما مرسوم است. رجیستری پاناما بیش از ۸۰۰۰ کشتی را در دفاتر خود به ثبت رسانده است.
سولورزانو گفت: همه کشتیهایی که تحت پرچم پاناما تردد میکنند باید مقررات جدی آن را رعایت کنند. وی اذعان کرد: این رویداد ممکن است تاثیر منفی بر وجهه این رجیستری داشته باشد زیرا برای داشتن نرخ پایین سوانح شناخته شده است.
به گزارش مشرق، حسن روحانی و تیم اقتصادیاش که جزو منتقدان سرسخت تحولات ارزی اوایل دهه ۹۰ و رشد بهای ارز در دولت دهم و روزهای تحریم بودند، بد نیست نگاهی به بازار ارز بیندازند تا بینند دلار در بازار آزاد از کانال ۴هزارو۵۶۰تومان نیز عبور کرده و دلار دولتی نیز از مرز ۳هزارو۶۵۰تومان گذشته است، این در حالی است که به اعتقاد نمایندگان مجلس یکی از دلایل رشد قیمتها و گرانیها همین تلاطمهای ارزی چندماه اخیر بازار ارز است.
افرادی که مدعی بودند در دولت دهم قیمت ارز روزانه با رشد همراه میشد، امروز اگر نگاهی به بازار ارز بیندازند میبینند که بهای ارز به شکل ساعتی در بازار با رشد همراه میشود، به طوری که طی سه تا چهار ماه اخیر بهای ارز دولتی و بازار آزاد روند رو به رشد خود را پیوسته ادامه دادهاند و هم اکنون دلار در بازار آزاد از مرز ۴۶۰۰ تومان گذشته است و این امر سکه و طلا و بسیاری از کالاهای دیگر در اقتصاد ایران را با رشد قیمت همراه میکند زیرا ارز به طور مستقیم و غیرمستقیم و روانی بر ساختمان قیمتهای کالا و خدمات در اقتصاد اثرگذار است.
خاطر رئیسجمهور به چه شکل است
چندی پیش سخنگوی دولت مدعی شد که خاطر آقای رئیسجمهور از رشد بهای ارز در بازار مکدر است، حال که بهای ارز در بازار بیش از ۳۰۰تومان دیگر پیشروی داشته است، باید دید خاطر رئیسجمهور، معاون اول، سخنگوی دولت، رئیس کل بانک مرکزی، معاون اقتصادی رئیسجمهور، مشاور ویژه اقتصادی رئیسجمهور و... به چه شکل است، بیشک صادرکنندههای نفت و مواد نفتی و مشتقات و کانیهای فلزی و... از رشد بهای ارز خوشحال هستند زیرا سودآوری آنها از محل «تسعیر نرخ ارز» افزایش مییابد.
عراقچی: ۴۰میلیارددلار نفت میفروشیم
اخیراً عباس عراقچی معاون وزیر نیز طی مصاحبهای مدعی شد بالغ بر ۴۰میلیارد دلار در سال نفت میفروشیم، این در حالی است که هم اکنون بهای نفت نیز به مرز ۷۰دلار رسیده است و باید دید چرا به رغم آنکه در تمامی کشورهای دنیا معاونتهای ارزی کشورها از بین چهرههای شاخص دانشگاهی و آن هم با ۳۰سال سابقه کار موفق و مؤثر در بخش پولی، مالی، ارزی و بانکی انتخاب میشود، چرا معاونت ارزی کشور از وجود چنین فردی محروم است و نکته جالب این است که به رغم تلاطمهای قابل ملاحظه در بازار ارز اما تا کنون از هر گونه مصاحبه خودداری کرده است.
نکته قابل تأمل این است که وزارت امور خارجه بهرغم آنکه مواضع رئیسجمهور امریکا برای متلاطم کردن بازار ایران جهت عدم سرمایهگذاری در بخشهای مولد و واقعی و همچنین ایجاد موجهای مکزیکی در بازار ارز بر هر آشنا به عرصه اقتصادی و سیاسی مشخص است، گاه تحلیل هایی ارائه میدهد که به تلاطمهای ارزی میانجامد، این در حالی است که باید مقابل موجهای ارسالی از سوی ترامپ به اقتصاد ایران موجشکن زد.
یارانه به زیر ۱۰دلار در ماه سقوط کرد
برای فهم آنچه در بازار ارز و بخش پولی ایران اتفاق افتاده است، باید گفت یارانه نقدی ۴۵هزار تومانی سال ۸۹ تقریباً با ۴۵دلار برابری میکرد اما امروز یارانه نقدی ۴۵هزار تومانی با کمتر از ۱۰دلار برابری میکند و اگر قدرت خرید ریال را در زمانهای مختلف مقایسه کنیم میبینیم که تضعیف ریال در برابر سایر ارزها مقولهای در جریان است.
درآمد بیش از ۵هزارمیلیاردی دولت از ارز
طبق گزارشی که پیش از این خبرگزاری فارس تهیه کرده بود گویا دولت از محل فروش ارز مداخلهای در بازار آزاد ارز در هشت ماهه ابتدایی سال جاری بیش از ۵هزارمیلیارد تومان درآمد کسب کرده است که ای کاش دولت به جای اینکه بخواهد بودجه و مالیه خود را از محل گرانفروشی ارز در بازار تأمین کند، به دنبال کسب درآمد از محل بهبود فضای کسب و کار و رشد درآمدهای اشخاص حقیقی و حقوقی در اقتصاد و مالیاتها بود نه اینکه به گرانفروشی ارز بیفتد و از این محل واردات ۴۰تا ۶۰میلیارد دلاری به کشور که عموماً غذای انسان، دام طیور، آبزیان ، دارو، مواد واسطهای تولید و کارخانجات است با چالش مواجه شود.
گرانی ارز، تحمیل گرانی به جامعه
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی از تداوم افزایش قیمت دلار در ماههای گذشته و گرانی کالاهای اساسی در بازار انتقاد کرد.
سیدکاظم دلخوش اباتری در گفتوگو با خانه ملت، با انتقاد از روند صعودی قیمت دلار در چند ماه گذشته گفت: کارشکنیهای امریکاییها در اجرای مفاد برجام تأثیراتی بر نرخ دلار داشته است، همچنین اغتشاشات اخیر نیز مقداری بر افزایش قیمت دلار تأثیرگذار بوده اما این تأثیرات مقطعی است.
عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رشد تقاضا برای دلار باعث میشود که بازار ارز تحت تأثیر قرار بگیرد، افزود: در حال حاضر رشد تقاضا برای دلار در بازار خیلی بالا نبوده، بنابراین دلیلی ندارد که نرخ دلار طی چندماه با این میزان رشد قابل توجه روبهرو شود که قیمت دلار به حدود ۴هزار۴۴۰تومان برسد. دلخوش اباتری افزود: افزایش قیمت دلار در ماههای گذشته باعث رشد قیمت کالاهای اساسی شده و به طور طبیعی به افزایش تورم و گرانی منجر شد، این در حالی است که یکی از دغدغههای مردم وضعیت معیشتی است و نباید گرانی جدید به جامعه تحمیل میشد. این نماینده مردم در مجلس شورای اسلامی افزود: ارز در کشور در اختیار بانک مرکزی است، بنابراین باید این بانک، بازار را مدیریت کند. روند متداوم افزایش نرخ ارز، به بخش تولید آسیب جدی وارد و آرامش نسبی بازارهای مختلف را با چالش روبهرو میکند.
قیمت دلار در بازار غیرمنطقی است؟
نایب رئیس کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه نرخ تورم یکی از مؤلفههای مؤثر در تعیین قیمت ارز است، گفت: باید پذیرفت اتفاق خاصی در اقتصاد کشور نیفتاده است که براثر آن بازار ارز با تقاضای بیش از حد روبهرو شود، بنابراین براساس مؤلفههای اقتصادی مانند نرخ تورم نباید قیمت دلار بیشتر از محدوده قیمتی ۴هزار تومان میشد. رحیم زارع در گفت وگو با خانه ملت، با انتقاد از وضعیت بازار ارز گفت: آمارهای اقتصادی دولت بیانگر تورم تکرقمی است، بنابراین نباید قیمت دلار با جهش قابل توجهی روبهرو میشد. بخشی از رشد قیمت دلار اصطلاحاً حبابی است.
نمره منفی تیم اقتصادی دولت دوازدهم در مدیریت بازار ارز
وی تصریح کرد: می توان گفت در طول فعالیت دولت یازدهم، عملکرد تیم اقتصادی دولت در خصوص مدیریت بازار ارز به طور نسبی مناسب بود و این انتظار وجود داشت این روند در دولت دوازدهم نیز تکرار شود اما حداقل عملکرد تیم اقتصادی دولت در مدیریت بازار ارز، در چندماه گذشته مناسب نبوده است.
نباید بازار سوداگری ارز رونق یابد
نایب رئیس اول کمیسیون تلفیق بودجه مجلس شورای اسلامی یادآور شد: متأسفانه افزایش قیمت ارز علاوه بر اینکه در رشد قیمتها تأثیرات اقتصادی دارد از بعد روانی نیز در گرانی کالاها در بازارهای مختلف تأثیراتی داشته است، در هرصورت دولت نباید اجازه بدهد تا بازار سوداگری ارز رونق یابد. همچنین علی اکبر کریمی عضو هیئت رئیسه کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی افزود: خرید و فروش ارز از طریق هر ساز وکار غیرقانونی به ایجاد رانت منجر میشود. در حال حاضر بخشی از قیمت دلار در بازار کاذب است چراکه نباید قیمت دلار براساس مؤلفههای اقتصادی تا این حد افزایش یابد.
خط دلار ۶هزار تومانی را چه کسی به دولت داده است؟
نقش دولت و شرکتها و هلدینگهای بزرگی مانند پتروشیمی و فولادی در عرضه ارز به بازار بسیار حایز اهمیت است و اگر این مجموعهها اراده کنند توانایی اثرگذاری در بازار ارز را دارند، کما اینکه در هفتههای اخیر دولت نشست صمیمی با هلدینگهای پتروشیمی و فولادی در نهاد ریاست جمهوری داشته است که یک فرد از بخش خصوصی خواستار افزایش نرخ دلار به ۶هزار تومان شده و دلیل این خواسته را تقویت صادرات غیرنفتی عنوان کرده است درصورتی که صادرات غیرنفتی واقعی ایران به ۵میلیارد در سال هم نمیرسد و هیچ ارتباطی بین رشد بهای ارز با رشد صادرات نیست و در سال جاری شاهد رابطه معکوس هم بودهایم.
اتاقهای بازرگانی دست از رشد قیمت ارز بردارند
رشد بهای ارز یکی از خواستههای پیوسته بخش خصوصی در دولتهای یازدهم بود که تا حدی در دولت قبل با آن مبارزه شد ولی در دولت دوازدهم این رشدهای پیوسته برای مردم ایران نگرانیهایی را ایجاد کرده است، اگر چه بهانه اتاقهای بازرگانی برای جهش دلار تقویت صادرات غیر نفتی بوده است اما در کمال تعجب میبینیم به رغم جهشهای چند صددرصدی ارز از سال ۹۱ تاکنون کل صادرات واقعی غیرنفتی ایران ۵میلیارد دلار هم نمیشود و در سال جاری حتی صادرات غیرنفتی دچار سقوط نیز شده است، بدین ترتیب به نظر میرسد بین رشد بهای دلار و تقویت صادرات هیچ ارتباطی وجود ندارد و گاه نتیجه عکس هم میدهد.
یک شرکت تولید کننده رایانه قدرتمندترین رایانه رومیزی جهان را ساخته که مجهز به سی پی یو های Xeon اینتل است که ۵۶ هسته دارند.
رایانه ای با ۱۶ مگابایتRAM، پردازشگر ۸ هسته ای و یک ترابایت حافظه ذخیره سازی برای طرفداران بازی های رایانه ای بسیار جذاب خواهد بود. علاوه برآن رایانه رومیزی با چنین مشخصاتی برای افراد حرفه ای که مشغول خلق محتوای واقعیت مجازی و ویدئوهای ۳۶۰ درجه هستند، بسیار جالب است.
به هرحال نسل چهارم رایانه های رومیزی Z از شرکت هیولت پاکارد(HP)با طراحی جدید کاربران حرفه ای را هدف گرفته اند.
رهبر این سری رایانه Z۸ است که به گفته شرکت قدرتمندترین رایانه رومیزی جهان درحال حاضر است.
سری رایانه های رومیزی Z برای طراحان، معماران، خالقان محتوای دیجیتال، دانشمندان، آموزگان، کارکنان بخش درمانی و مدیران مالی طراحی شده است. اما در کنار این موارد دستگاه مناسبی برای استفاده درخانه نیز به شمار می رود.
همانطور که گفته شد Z۸بهترین رایانه این سری به شمار می رود. دستگاه مجهز به ویندوز ۱۰ پرو یا لینوکس است. ابعاد آن نیز ۲۱.۵۹ در ۵۵.۱۲در ۴۴.۴۵ سانتیمتر و وزن ۲۲.۴ کیلوگرم است. بنابراین با توجه به حجم بزرگ دستگاه نمی توان آن را نادیده گرفت.
به گفته شرکت تولید کننده این رایانه قادر به ارائه شبیه سازی های سه بعدی یا ادیت ویدئوهای۸K است. علاوه بر آن مجهز به سی پی یو های Xeon اینتل است که ۵۶ هسته دارند.
نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران معتقد است نوسانات شدید نرخ ارز باعث شده که امکان پیشبینی از تجار گرفته شود و بانک مرکزی و دولت باید سکوت خود را در قبال نرخ ارز بشکنند و نرخ ارز را تثبیت کنند.
نرخ ارز که در هفتههای گذشته با شیب افزایشی همراه شده است، در روز گذشته ۳۰ دی ماه از مرز ۴۵۰۰ تومان عبور کرد تا نرخ جدیدی برای دلار به ثبت برسد. این افزایش مطمئنا تاثیراتی را بر شاخصها و بخشهای مختلف اقتصاد خواهد گذاشت، شرایطی که معمولا به نفع صادرکنندگان و ضرر وارد کنندگان است. در این زمینه علاء میر محمد صادقی معتقد است که سکوت بانک مرکزی و دولت نسبت به وضعیت نرخ ارز باعث نوسانات بیشتر خواهد شد و باید زودتر نسبت به تثبیت نرخ ارز اقدام شود.
نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با ایسنا، گفت: وضعیت فعلی نرخ ارز مطمئنا تاثیر نامطلوبی بر روی کالاهای ایرانی خواهد گذاشت.
وی ادامه داد: گرچه این افزایش نرخ ارز ممکن است باعث توسعه صادرات باشد، ولی مشروط به اینکه نرخ ارز تثبیت شود. سکوت دولت و مقامات بانک مرکزی هم در این زمینه خیلی ابهام برانگیز است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: قبلا وقتی تحولی در بازار ارز ایجاد میشد بانک مرکزی و رئیس آن در این مورد صحبت میکرد و سیاستهای خودشان را اعلام میکردند که در نهایت باعث میشد نرخ ارز یا پایین بیاید و یا حداقل تثبیت شود.
میر محمد صادقی با بیان اینکه نرخ ارز باید تثبیت شود، تصریح کرد: اما سکوت مسئولین باعث شده است که برخی از واسطهها در موضوع ارز دخالت کنند و قیمت ارز افزایش پیدا کند. گرچه ممکن است این اتفاق بر روی صادرات اثر مثبت بگذارد، اما اثرات سوء خواهد داشت. لذا توصیه این است دولت و بانک مرکزی نرخ ارز را تثبیت کنند و اجازه ندهند نرخ ارز را واسطهها تعیین کنند چون نتیجه آن برای اقتصاد مفید نیست.
وی اضافه کرد: اگر دولت امکانات دارد بهتر است نرخ ارز را پایینتر از رقم فعلی بیاورد چون نرخ ارز هر چقدر پایینتر باشد به کاهش تورم کمک میشود. البته از طرف دیگر هم قدرت صادراتمان محدود میشود، اما در مجموع ثبات نرخ ارز به وضعیت بازار کمک میکند و تجار میتوانند نسبت به پیشبینی فعالیتشان اقدام کنند. اما نوسانات فعلی همه را متحیر کرده است و همه فکر میکنند که بهتر است ارز بخرند.